Urmărește emisiunea live


Ucraina-Rusia, acord pentru schimb deținuți

vladimir putin
vladimir putin

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a discutat sâmbătă la telefon cu omologul său rus Vladimir Putin despre eliberarea "deţinuţilor politici" ucraineni din Rusia, între care se numără cineastul Oleg Senţov, aflat în greva foamei, a anunţat într-un comunicat preşedinţia ucraineană, transmit AFP şi Reuters. 

"Petro Poroşenko a subliniat importanţa eliberării rapide a deţinuţilor politici ucraineni din Rusia şi din teritoriile ocupate", termen utilizat de Kiev pentru a desemna Crimeea anexată de Rusia şi estul Ucrainei aflat sub controlul separatiştilor, a indicat preşedinţia ucraineană. 

Kremlinul notează la rândul său într-un comunicat că preşedinţii rus şi ucrainean au evocat într-o convorbire telefonică "un schimb de deţinuţi" între cele două ţări. 

Despre ce au mai discutat 

Cei doi şefi de stat au discutat despre "chestiuni umanitare, între care schimbul de persoane deţinute", iar Putin a "subliniat necesitatea eliberării fără întârziere a jurnaliştilor ruşi arestaţi în Ucraina", conform preşedinţiei ruse. 

Regizorul Oleg Senţov, care s-a opus anexării Peninsulei Crimeea de către Rusia, în martie 2014, a fost condamnat în august 2015 pentru 'terorism' şi 'trafic de arme'. El ispăşeşte o pedeapsă de 20 de ani într-o închisoare din Extremul Orient rus şi se află de trei săptămâni în greva foamei. Procesul împotriva lui, calificat drept 'stalinist' de Amnesty International, a fost de asemenea denunţat de Kiev, UE şi SUA. Joi, Vladimir Putin, a declarat că 'nu se gândeşte' să-l predea pe Senţov în schimbul jurnalistului ruso-ucrainean Kiril Vişinski, arestat la sfârşitul lui mai la Kiev şi inculpat de 'înaltă trădare' de justiţia ucraineană, crimă pasibilă de 15 ani de închisoare, relatează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel