Traian Băsescu, lovitură în Senat

Senatul a respins propunerea legislativă care prevedea modificarea normei de reprezentare în cele două Camere ale Parlamentului, astfel încât numărul total de parlametari să fie de 300, în acord cu rezultatele referendumului din 2009. 

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, iniţiată de 8 parlamentari, preponderent independenţi, a fost adoptată de Senat în calitate de primă Cameră sesizată.

Potrivit actului normativ propus, norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaţilor este de un deputat la 101.000 locuitori, iar norma de reprezentare pentru alegerea Senatului este de un senator la 203.000 locuitori. Se mai prevede că 'numărul de mandate pentru Senat, respectiv pentru Camera Deputaţilor se determină prin raportarea numărului de locuitori ai fiecărei circumscripţii electorale la normele de reprezentare prevăzute, la care se adaugă un mandat de senator, respectiv de deputat pentru ceea ce depăşeşte jumătatea normei de reprezentare, fără ca numărul mandatelor de senator dintr-o circumscripţie să fie mai mic de 2, iar cel de deputat mai mic de 3'.

[citeste si]

'În considerarea faptului că numărul deputaţilor şi senatorilor se stabileşte prin legea electorală, alegerea acestora se face de către cetăţenii cu drept de vot, iar voinţa lor este suverană, pentru aplicarea rezultatului referendumului din 2009 privind privind reducerea numărului de parlametari la 300, depunem prezenta propunere legislativă', se arată în expunerea de motive a propunerii legislative semnate de deputatul Eugen Tomac. Propunerea legislativă va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, cu rol decizional în acest caz.

Traian Băsescu a susținut reducerea numărul de parlamentari. La referendumul din 22 noiembrie 2009, pentru trecerea la  un Parlament unicameral și reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 de persoane, 77,78% din alegători s-au pronunţat în favoarea Parlamentului unicameral, iar 88,84% au votat pentru reducerea numărului de parlamentari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel