Tradiţii în Vinerea Luminată

Ce este bine să faci şi ce să eviţi în Vinerea Luminată, zi în care se sărbătoreşte Izvorul Tămăduirii.

Săptămâna care urmează după Sfintele Paşti este numită Săptămâna Luminată. Iar în Vinerea Luminată, a cincea zi după Sfintele Paşti, se sărbătoreşte Izvorul Tămăduirii. Denumirea sărbătorii vine de o minune făcută de Maica Domnului prin apa unui izvor cu puteri tămăduitoare, minunte descoperită de Leon I înainte de a ajunge împărat, cu ajutorul Fecioarei Maria. În această zi, credincioşii merg la biserică pentru a lua parte la slujba de sfinţire a apei, cunoscută şi sub numele de Agheasma Mică.

[citeste si]

 Nu se spală, nu se coase, nu se calcă

Conform tradiţiei, se foloseşte Agheasma Mică penru a stropi toate camerele din casă, ca şi pentru a arunca apă sfinţită peste vitele de povară, ca să lucreze cu spor şi să fie sănătoase. Gradinile, livezile, sunt, de asemenea, stropite cu apă sfinţită, pentru a avea rod. Oamenii cred că în acest fel grădinile loc, tot ceea ce cultivă, sunt ocolite, protejate de grindină.

În acastă zi nu este bine ca femeile să spele, să calce, să croiască. Se spune că lucrul făcut în Vinerea Luminată nu va fi terminat niciodată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel