Televiziunea chineză a renunţat să transmită două meciuri din presezon ale echipelor din NBA

Televiziunea chineză CCTV a indicat marţi că va renunţa să transmită două meciuri din presezon ale unor echipe din liga nord-americană de baschet (NBA), prevăzute în această săptămână, după ce directorul general al clubului Houston Rockets a postat pe Twitter un mesaj de susţinere a manifestanţilor din Hong Kong, informează AFP.

"Estimăm că orice afirmaţie care pune la îndoială suveranitatea naţională şi stabilitatea socială nu intră în câmpul libertăţii de expresie", a explicat CCTV pe reţeaua socială Weibo. De asemenea, televiziunea a dat de înţeles că ar putea pune capăt unor colaborări cu NBA.

În ciuda unor importante mize financiare, conducătorul NBA, Adam Silver, a refuzat să-şi ceară scuze pentru mesajul postat pe Twitter de oficialul lui Houston Rockets, Daryl Morey.

Mesajul lui Daryl Morey a stârnit mânia a numeroşi iubitori ai baschetului din China, ce au estimat că responsabilul lui Houston Rockets se amestecă în chestiunile de suveranitate şi încurajează tensiunile.

Aflat în Japonia, unde Houston Rockets şi Toronto Raptors joacă meciuri demonstrative în această săptămână, Adam Silver a declarat că liga va continua să susţină libertatea de expresie şi bineînţeles libertatea de expresie a comunităţii NBA".

"NBA nu va încerca să reglementeze ceea ce jucătorii, angajaţii şi proprietarii echipelor spun sau nu spun despre aceste chestiuni", a indicat el.

Silver urmează să vină miercuri în China ca să asiste la două meciuri demonstrative între Brooklyn Nets şi Los Angeles Lakers, ce vor avea loc joi la Shanghai şi sâmbătă la Shenzhen. El prevede întâlniri cu responsabili chinezi pentru a discuta despre criză.

"Noi nu ne cerem scuze pentru că Daryl îşi exercită libertatea de exprimare", a subliniat marţi Silver în faţa presei. El a adăugat însă că "regretă" faptul că "atât de mulţi oameni s-au supărat".

Luni, el a deplâns "consecinţele destul de dramatice" ale mesajului lui Morey.

Tot marţi, gigantul chinez al internetului Tencent, ce difuzează în streaming meciurile din NBA pentru sutele de milioane de fani din China, a anunţat că nu va transmite meciurile prevăzute în această săptămână.

Marţi, mai mulţi actori şi cântăreţi chinezi şi-au anunţat intenţia de a boicota cele două partide.

Baschetul este sportul cel mai popular în China, unde fiecare meci din campionatul nord-american este urmărit cu pasiune. NBA a putut încheia parteneriate foarte profitabile în ţara asiatică.

În contextul mesajului lui Morey, China a condamnat marţi "afirmaţiile eronate" ale oficialului lui Houston Rockets.

"Este de neconceput să ai schimburi şi colaborări cu chinezii fără să cunoşti şi să înţelegi opinia publică chineză", a indicat într-un briefing de presă purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de Externe, Geng Shuang.

Marţi, NBA şi Brooklyn Nets au anulat brusc o operaţiune de promovare prevăzută în aceeaşi zi la Shanghai, fără a oferi explicaţii.

Vedeta lui Houston Rockets, James Harden, şi-a cerut scuze în numele echipei sale. Într-un comunicat, liga a recunoscut că punctul de vedere al lui Morey i-a "ofensat" pe fanii chinezi, ceea ce este "regretabil".

Houston Rockets este foarte populară în China după ce l-a transferat în 2002 pe pivotul chinez Yao Ming, care şi-a încheiat aici cariera în 2011.
AGERPRES

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel