Tăriceanu: Curtea Constituțională a încurajat excesele lui Băsescu

Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu

Fostul premier, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat sâmbătă, în fața participantelor la Şcoala de Vară a femeilor liberale,  că excesele președintelui Traian Băsescu au fost încurajate de Curtea Constituțională, care în loc să-l cenzureze pe președinte,  l-a încurajat şi a introdus norme pentru a întări puterea acestuia. Tăriceanu susține că ar fi nevoie de revizuirea Constituţiei pentru ca asemenea situaţii să nu mai aibă loc.

[caption id="attachment_230509" align="aligncenter" width="600"] foto: mediafax[/caption]

Acesta a spus că Traian Băsescu s-a făcut remarcat prin sintagma "preşedinte jucător", una care nu există nici în Constituţia României, nici în a altor state europene.

"Preşedintele Băsescu s-a făcut remarcat printr-o formulă absolut inedită care nu se găseşte nicăieri, nici în Constituţia Românească, nici în Constituţiile europene, aceea de preşedinte jucător, tocmai acel rol pe care el a vrut să-l joace, l-a făcut la finele anului 2011 să fie complet epuizat în privinţa credibilităţii lui în faţa partidelor, în faţa actorilor politici, în faţa cetăţenilor de a putea rezolva criza politică în care România se afundase. Neînţelegând, neavând cultura politică necesară, Băsescu a făcut o alegere fundamental greşită care a rămas nesancţionată de Parlament, de clasa politică, în Occident lucrurile au fost privite cu indiferenţă, s-a ajuns la derapaje grave de la democraţie, la instituirea unui sistem de conducere unipersonal şi autoritar de către preşedinte şi lucrul acesta a făcut în final ca totul să debuşeze în criza majoră care a dus la suspendarea şi apoi la referendumul de demitere. Trebuie să fie foarte clar, acestea nu au fost simple capricii ale unor lideri ai USL, această situaţie este rodul abordării politice în afara Constituţiei pe care a avut-o Traian Băsescu", a afirmat Călin Popescu Tăriceanu.

De asemenea, fostul premier a declarat că un rol important în această situație l-a avut și Curtea Constituțională, care în loc să sancționeze derapajele președintelui, le-a încurajat.

"Din păcate, o spun răspicat, poate să-mi spună oricine că fac presiuni la adresa Curţii Constituţionale, nu fac niciun fel de presiune, dar am dreptul să remarc că în loc Curtea Constituţională să cenzureze derapajele şi excesele preşedintelui, nu numai că nu a făcut acest lucru, le-a încurajat şi a introdus norme noi constituţionale în afara Constituţiei care să întărească puterile preşedintelui. Şi acesta este un lucru extrem de grav", a spus Tăriceanu.

El a mai spus că este nevoie de revizuirea Constituţiei pentru ca astfel de situaţii să nu se mai repete.

"Prin urmare, obligaţia noastră este să ne gândim la un serios proiect de revizuire a Constituţiei, care în viitor să prevină astfel de situaţii dramatice, care afectează viaţa politică, dar mai mult de atât componenta socială şi economică. România astăzi nu trece numai printr-o criză politică, suntem într-o criză socială majoră, într-o criză economică ce se apropie de încheierea celui de-al patrulea an. Cine ar fi crezut acum patru ani că această criză va dura mai mult de şase luni-un an? Nimeni, începând cu cei mai mari experţi din România care aveau aprecieri mai degrabă optimiste. Sigur că este o conjunctură internaţională, sigur că sunt multe lucruri care se petrec pe Glob şi România nu poate să nu fie afectată de aceste evoluţii", a menţionat Tăriceanu.

Călin Popescu Tăriceanu a participat, sâmbătă, la Şcoala de Vară a femeilor liberale, care se desfăşoară la sfârşitul acestei săptămâni la Eforie Nord.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel