Stratul de zăpadă depășește 70 cm în Făgăraș. Risc de avalanșă, ridicat

avalansa
avalansa

Stratul de zăpadă ajunge în Masivul Făgăraş la peste 70 de centimetri grosime, salvamontiştii argeşeni avertizând marţi că riscul de producere a avalanşelor este mare în zona de creastă.

Potrivit şefului Serviciul Public Salvamont Argeş, Ion Sănduloiu, în zona Bâlea Lac - Cota 2000, stratul de zăpadă are 72 de centimetri grosime, din care peste 40 de centimetri zăpadă proaspătă, de tip pulver.

"Nivelul de risc de avalanşă la peste 1.800 de metri, în zona de climat subpolar, este de gradul al patrulea, risc mare. Cu toate acestea, vântul a creat depozite de acumulare în anumite zone în care, punctual, riscul de producere a avalanşelor este mai mare decât cel general afişat", a anunţat Ion Sănduloiu, citat de Agerpres

La altitudini mai mici de 1.800 de metri, riscul de avalanşă este foarte redus, fiind prezent doar pe acumulările din vâlcelele abrupte, dar salvamontiştii avertizează că vântul a viscolit zăpada, depozitând-o şi în unele zone joase, unde, punctual, riscul este mai mare.

În aceste condiţii, traseul principal de creastă, precum şi toate traseele turistice care acced în creasta Masivului Făgăraş, indiferent de altitudine, au fost închise. Rămân în continuare deschise doar traseele de pe muchiile secundare sudice, precum şi cele din masivele Iezer-Păpuşa, Ghiţu şi Leaota.

Conform scalei europene de risc de avalanşă, în cazul gradului al patrulea de risc, mare, stratul de zăpadă este puţin stabilizat pe majoritatea pantelor suficient de înclinate, declanşarea fiind probabilă chiar şi printr-o slabă supraîncărcare, pe numeroase pante suficient de înclinate, în anumite situaţii fiind posibile numeroase declanşări spontane de avalanşe medii şi chiar mari.

În cazul gradului al cincilea de risc, maxim, instabilitatea stratului de zăpada este generalizată şi se produc spontan numeroase declanşări de avalanşe de mari dimensiuni, inclusiv pe pante puţin abrupte.

Turiştii aflaţi în dificultate trebuie să sune la Dispeceratul Naţional Salvamont, folosind sintagma 0salvamont prin apăsarea tastelor corespunzătoare literei, un dispecer urmând să redirecţioneze apelul către formaţia Salvamont pe raza căreia se află persoanele care au nevoie de ajutor. De asemenea, la acest număr pot fi cerute şi informaţii privitoare la starea traseelor turistice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel