Slovenia este pe punctul de a deveni cea de-a şasea ţară din zona euro care solicită finanţare externă. Economiștii cred că acest lucru este datorat problemelor din sectorul bancar, citează Mediafax.
[caption id="attachment_199114" align="alignleft" width="276" caption="sursa: mediafax"][/caption]Problemele fiscale au apărut odată ce pierderile din industria financiară ale Ljubljanska Banka, cea mai mare instituţie de credit din ţară, a avut nevoie de o majorare de capital din partea guvernului.
Premierul Janez Jansa a declarat săptămâna trecută că Slovenia "riscă un scenariu grecesc". Cu toate acestea, conducerea statului va "face tot posibilul să găsească o soluţie".
Costurile de finanţare ale Sloveniei au crescut săptămâna trecută la cel mai ridicat nivel din februarie, randamentul obligaţiunilor cu maturitatea în 2021 atingând vineri 6,1%.Guvernul sloven a adoptat mai multe măsuri în acest an pentru reducerea cheltuielilor publice cu aproximativ 800 milioane euro, după ce deficitul bugetar a atins anul trecut 6,4% din PIB. Printre decizii se umără scăderea salariilor din sectorul public şi a prestaţiilor sociale.
Slovenia a adoptat moneda euro în 2007. Datoria de stat a crescut de peste două ori de la adoptarae euro, la 47,6% din PIB, şi va avansa în acest an la 54,7% din PIB, potrivit estimărilor Comisiei Europene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu