Se schimbă cărțile de identitate: din vară vor fi de tip biometric

De la 1 iulie cărţile de identitate vor fi după modelul european. Cei care doresc pot opta pentru cărţi de identitate electronice, care vor conţine inclusiv amprentele titularului, anunță autorităţile.

Autor: Laura Galescu

Eliberarea cărtilor de identitate electronice va ține de opțiunea fiecăruia: „Cine nu doreşte carte de identitate electronică poate opta pentru una normală, care va fi asemănătoare cu cea electronică, dar nu va conţine cipul şi amprentele deţinătorului“, a explicat Laura Cusa, şeful serviciului juridic din Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor.

În comparație cu cărtile de identitate pe care le deținem în prezent, pe viitor atât cele normale, cât si cele electronice vor avea o dimensiune mai mică, cât un permis de conducere, iar informaţiile vor fi tipărite atât pe faţă, cât şi pe verso.Cartea electronică de identitate va fi de tip smart card: „Diferenţa între cele două tipuri de acte de identitate constă în aceea că, în cartea electronică de identitate se înscriu, în plus, date în format electronic, şi va avea şi un cip cu certificate digitale şi date biometrice ale titularului, constând în imaginea facială, dar şi imaginile impresiunilor papilare a două degete“, au precizat specialiştii de la Biroul de Evidenţă al MAI.

Ce elemente de siguranță și ce avantaje aduc noile cărți de identitate

„Avantajul buletinului biometric este că permite autentificarea titularului în sisteme informatice ale Ministerului Afacerilor Interne şi asigură suportul tehnic necesar pentru utilizarea semnăturii electronice. În plus, va oferi garanţii suplimentare, asigurându-ne un grad de protecţie ridicat împotriva furtului de identitate, iar instituţiilor de drept public sau privat certitudinea că persoana care prezintă actul de identitate este titularul datelor de identificare înscrise pe acest document“, au mai explicat specialiștii.

Deși specialiști MAI au declarat pentru Yahoo! News că viitoarele cărți electronice au mai multe elemente de securizare și sunt foarte greu de copiat, iar datele stocate în bazele de date vor fi șterse automat, 46 de Organizații non-guvernamentale au semnat o petiție prin care contestă introducerea buletinului electronic noua carte electronică de identitate încalcă niște drepturi fundamentale ale cetățeanului, precizate în Constituția României, fiind îngrijorați ca odată ajunse pe mâna persoanelor rău-intenționate, acestea vor putea fura indentitatea posesorului.

Până acum, acest tip de carte de identitate există în 12 state ale Uniunii Europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel