Se dublează tarifele la taxi? Noi reglementări propuse de parlamentari

foto: Freepik
foto: Freepik

Tarifele pentru călătoriile cu taxiul s-at putea scumpi chiar și cu 100%.  În cazul în care proiectul de lege va fi adoptat, tariful de pornire va putea fi cel mult dublul tarifului de distanță pe kilometru.

Partidele aflate la guvernare au în plan modificarea Legii 38/2003 privind transportul cu taxiul și în regim de închiriere. Aceste modificări includ reglementări care ar putea permite companiilor de taximetrie să perceapă tarife mai mari decât tariful standard în anumite situații, anunță profit.ro.

Astăzi, în București, tariful pe kilometru la o cursă cu taxiul este în medie 2.70 lei. Diferența față de Uber și Bolt în ceea ce privește costul unui taxi în București este că aceste platforme de ridesharing utilizează un sistem de tarifare variabilă, care depinde de cerere și ofertă. Așadar, această abordare poate genera fluctuații ale prețului în timp real.

O primă modificare vizează tariful de pornire, care este înregistrat automat de aparatul de taxat la începutul cursei și este setat să fie egal cu tariful de distanță (lei/km), conform legislației actuale. Acest aspect înseamnă că fiecare pasager al unui taxi plătește automat pentru un kilometru în plus față de distanța pe care o va parcurge efectiv.

Motivele sunt legate de noile condiții economice care impun revizuirea regulilor privind tarifele practicate de taxiuri pentru distanțele scurte, precum și pentru cursele care încep într-o localitate autorizată și se încheie în alta. „În ceea ce privește modificările aduse reglementărilor tarifelor folosite și modalităților de plată am ținut cont de realitățile pieței actuale, de eficientizarea activităților de taximetrie când este vorba de distanțe scurte, în condiții dificile de trafic, a curselor pe timp de noapte, în afara localității, de concurența foarte mare generată prin reglementarea transportului alternativ”, afirmă inițiatorii în expunerea de motive a proiectului de lege depus la Senat

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel