Comisia SIPA: Viorel Salan, primele CONCLUZII ale raportului

Senat
Senat

Viorel Salan, preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă privind arhiva SIPA, a afirmat, miercuri, că raportul de etapă relevă aspecte de nerespectare a prevederilor legale referitoare la constituirea, predarea şi desfiinţarea arhivei.

După încheierea şedinţei de miercuri, senatorul Salan a susţinut că:

'Au fost înaintate peste 50 de adrese către diferite instituţii ale statului pentru a clarifica aspectele legate de desfiinţarea DGPA, respectiv au fost solicitate a fi prezente în audieri peste 25 de persoane şi prezente au fost aproximativ 20 de persoane - foşti şefi ai ANP, miniştri ai Justiţiei, directori ai arhivei, directori ai comisiilor de inventariere. (...) Sunt aspecte de nerespectare a prevederilor legale în ceea ce priveşte constituirea, dar şi activităţile procedurale pentru predarea şi desfiinţarea arhivei SIPA', a susţinut Salan, după şedinţa comisiei.

El a pledat pentru completarea cadrului legislativ cu măsuri de coerciţie de ordin contravenţional şi penal, în situaţia neprezentării la audieri în faţa comisiilor parlamentare.

'Ni s-au conturat în momentul de faţă anumite riscuri şi vulnerabilităţi cu privire la funcţionarea comisiilor speciale prin neprezentarea unor persoane. Neexistând măsuri de coerciţie, am înaintat adrese către Institutul de Studii Juridice din cadrul Academiei Române şi reprezentantului nostru către UE şi ne-au prezentat o serie de concluzii. Institutul de Studii Juridice şi reprezentantul la UE au făcut un studiu pe 26 de ţări membre care evidenţiază necesitatea completării cadrului legislativ cu măsuri de coerciţie de ordin contravenţional şi penal, în situaţia neprezentării în faţa comisiilor parlamentare. Unele instituţii ale statului ne-au prezentat documente clasificate, astfel încât acestea nu pot fi făcute publice până în momentul în care emitentul îşi va da acordul pentru desecretizarea lor şi pentru includerea în raportul final care fi prezentat, până la finalul sesiunii, Birourilor permanente reunite', a explicat Viorel Salan.

[citeste si]

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt1
YesMy