S-a întâmplat astăzi - 5 februarie. Nelson Mandela ține ultimul său discurs

Sursă foto: Pexels.com
Sursă foto: Pexels.com

O retrospectivă a momentelor cheie din istorie care au avut loc în ziua de 5 februarie.

În cursul istoriei, ziua de 5 februarie a fost martorul unor evenimente semnificative care au lăsat amprente adânci în memoria colectivă. De la momente politice importante la schimbări de regimuri sau evenimente tragice, această zi nu a fost lipsită de impact. Iată o retrospectivă a unor astfel de evenimente petrecute pe 5 februarie:

1979 - În Iranul post-revoluționar, liderul opoziției Mehdi Bazargan a fost numit primul ministru al Republicii Islamice. Cu toate acestea, în același an, el și-a dat demisia, marcând o perioadă tumultoasă în istoria țării.

1987 - Klaus Barbie, fost ofițer nazist, a fost închis la Lyon, Franța, după ce a fost extrădat din Bolivia (1983). Acest eveniment a adus la lumină trecutul întunecat al celui supranumit "Carnagiul din Lyon".

1989 - Prințesa Diana și Sarah Ferguson, presupusa iubită a Prințului Andrew, au efectuat o vizită la HMS Brazen, eveniment ce a captat atenția publicului și a adus în prim-plan relațiile din familia regală britanică.

1993 - Lordul King demisionează din funcția de președinte al companiei British Airways, marcând sfârșitul unei ere în istoria aviației britanice.

1994 - În timpul Războiului Bosniac, un mortier a lovit un târg de stradă în capitala Bosniei, Sarajevo, asediată de sârbi, provocând moartea a 68 de oameni. Un episod tragic în istoria recentă a regiunii.

1999 - Președintele sud-african Nelson Mandela ține ultimul său discurs privind starea națiunii în fața parlamentului înainte de retragerea sa din viața politică.

2004 - Rebeli înarmați preiau controlul orașului haitian Gonaives, generând instabilitate în țară.

2005 - Președintele Togo, Gnassingbe Eyadema, cel mai longeviv lider african, decedează după 38 de ani la putere. Fiul său, Faure Gnassingbe, este numit succesor.

2007 - Lisa Nowak, astronaut american acuzat de tentativă de răpire și crimă împotriva unei femei pe care o considera rivală, este arestată și eliberată sub cauțiune.

2008 - Deputații pro-guvernamentali se luptă cu cei din opoziție în parlamentul Ucrainei, reflectând tensiunile politice din țară.

2014 - Poliția egipteană destructurează o rețea de trafic de obiecte antice, contribuind la protejarea patrimoniului cultural al țării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel