Aderarea României la zona Euro, sub semnul întrebării

claudiu doltu
claudiu doltu

Secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Publice, Claudiu Doltu a spus că din cauza contextului economic european și a problemelor cu care se confruntă România, aderearea la zona euro, stabilită pentru 2015, rămâne sub semnul întrebării. 

"Pentru România, ca şi pentru orice altă ţară, trecerea la euro este o decizie politică majoră. Într-adevăr, când treci la euro renunţi nu doar la leul cu care eşti obisnuit. Renunţi ca ţară la puterea pe care o ai când îţi defineşti cantitatea de bani pe care vrei să o utilizezi şi, mai ales, renunţi la un anume mod de a gestiona diferite probleme în economie." a declarat Claudiu Doltu pentru money.ro.

În interviul acordat, Claudiu Doltu, spune că printre cele mai importante reforme structurale pe care România ar trebui să le facă, în primul rând se numără consolidarea câștigurilor realizate în ceea ce privește rata mică a inflației, reducerea deficitului bugetar și stabilitatea financiară, în general. Nu în ultimă instanță, ar trebui să se înceapă o nouă generație de reforme care să privească întreg sistemul administrației publice.

"În linii mari, ar putea fi formulate trei mari obiective: reducerea costurilor de desfăşurare a afacerilor, dezvoltarea unui minim de infrastructură critică și creșterea calității resurselor umane."

Întrebat în ce domenii ar trebui făcute cele mai multe investiţii pentru a cunoaşte din nou creştere economică şi pentru a reintra pe făgaşul normal al competitivităţii, Doltu a amintit în primul rând de potențialul energetic și agricol, semnificativ, pe care România îl are și că totodată trebuie încurajat sectorul intreprinderilor mici și mijlocii: "Creşterea economică depinde în cea mai mare măsură de creşterea încrederii consumatorilor şi a mediului de afaceri că lucrurile vor merge într-o direcţie clară. Lucrurile sunt aici cât se poate de clare: este nevoie de investiţii pentru ca afacerile să fie mai productive."

În ceea ce privește condițiile pentru ca România să adopte peste trei ani moneda Uniunii Europene, secretarul de stat consideră că, în momentul de față, nu îndeplinim condițiile necesare, însă nu găsește impedimente prea mari pentru ca acest lucru să nu se petreacă în câtiva ani. Din acest motiv el propune noua generație de reforme, pentru ca lucrurile să înceapă să funcționeze, iar în următorii 3-4 ani, țara să aibă un nou sistem al administrației publice flexibil și mai apropriat de celelalte țări din Uniune.

Despre acordul cu FMI, Claudiu Doltu a spus că, indiferent dacă va exista sau nu, Guvernul va trebui să diminueze, sau chiar să oprească risipa care se realizează la nivelul resurselor, cum sunt cele energetice și din sistemele de asigurări sociale și de sănătate, deoarece cheltuielile lor  sunt greu de finanțat, iar în ani, problemele se vor agrava.

Doltu a mai declarat "că statul nu are şi nu va avea în viitorul apropiat suficiente resurse pentru a investi semnificativ. De aceea, este absolut necesară o asumare politică în ceea ce priveşte formularea priorităţilor şi respectarea lor cel puţin pentru o perioadă care să permită generarea unor rezultate vizibile. Asta înseamnă să urmăreşti calitatea cheltuielilor publice.", iar "Investiţiile private sunt şi vor fi mai mari ca volum decât cele publice. Dacă statul va genera încredere şi stabilitate, investiţiile private vor creşte şi toată lumea va avea de câştigat."

În concluzie, Secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Publice, Claudiu Doltu, consideră că decizia Guvernului de a trece la moneda euro, trebuie luată la momentul oportun, la un moment stabil, pentru că "Un asemenea proiect ar genera încredere şi consecvenţă în actul de guvernare şi administrare."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel