Republica Moldova, prima medalie olimpică după 13 ani

Facebook - Olympic Moldova
Facebook - Olympic Moldova

Republica Moldova a câștigat o medalie olimpică la canotaj. 

Canotorul Serghei Tarnovschi (24 de ani) a cucerit medalia de  bronz la Jocurile Olimpice de la Tokyo, transmite Mediafax. El a parcurs distanța de 1000 de metri în 4:06.069.      

Campion olimpic a devenit brazilianul Isaquias Queiroz dos Santos, care la Rio a câștigat două medalii de argint și una de bronz. Medalia de argint a fost adjudecată de chinezul Hao Liu, care a obținut locul 2 și la dublu. China este la un pas de a câștiga clasamentul pe medalii, în timp ce pentru Moldova este prima medalie la Jocurile Olimpice după o pauză de 13 ani!    

Mesajul Maiei Sandu

„Ziua de sâmbătă ne-a adus o veste foarte bună de la Tokyo - canotorul Serghei Tarnovschi a câștigat bronzul în cursa de canoe 1000 de metri. Astfel, Republica Moldova obține prima medalie la acest turneu olimpic.

Rezultatul sportivului nostru este încununarea unui parcurs de succes de mai mulți ani, Serghei având în palmares medalii de aur, argint și bronz, obținute la diverse campionate europene și internaționale. Această victorie este și dovada faptului că adevăratele culmi pot fi cucerite prin muncă și perseverență.

Dragă Serghei, felicitări și mulțumim pentru sentimentul de mândrie, pe care azi o țară întreagă îl trăiește datorită acestei victorii! Sunt convinsă că în viitor vor exista încă multe medalii, iar performanța de la Tokyo va inspira alte zeci de băieți și fete să pună mâna pe vâsle. Le felicit și pe membrele echipajului de canoe dublu, Maria Olărașu și Daniela Cociu. Fiind la prima participare într-un turneu olimpic, ele au reușit să intre în finala probei de 500 de metri și au ocupat poziția a șaptea, înregistrând cea mai bună evoluție la canoe feminin din istoria sportului național”, a scris preedintețe Republicii Moldova, Maia Sandu. 

O competiție dificilă

Antrenorul lui Tarnovschi a fost campion olimpic la rândul său în Atlanta, la competiția din 1996.     

„Un răsărit de soare strălucit în Japonia pentru Serghei Tarnovschi, care a cucerit medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020! Prin acest rezultat excelent el continuă să scrie istoria probei de canoe. Acum 25 de ani antrenorul său Nicolae Juravschi împreună cu Viktor Reneiski au cucerit medalia de argint în canoe dublu la Atlanta 1996. Medalia de bronz cucerită de Serghei Tarnovschi este una foarte valoroasă, care reconfirmă valoarea și potențialul sportivului”, scrie Olympic Moldova.

„Nu a fost ușor. Am avut mai puțin de 2 ore pauză după lupta din semifinale. E nevoie de caracter pentru a rezista. Pentru mine a fost cel mai important să ajung în finală pentru că m-am duelat cu campioni olimpici, mondiali și europeni. În finală la fel nu a fost ușor, pentru că chiar dacă a fost cald era un vânt puternic”, a spus tânărul pentru olympic.md, citat de zdg.md.  

Origini ucrainiene

Serghei Tarnovschi s-a născut în Lviv, Ucraina, pe 24 iunie 1997.        

În 2016, Serghei Tarnovschi a fost descalificat și i s-a retras medalia de bronz, după ce a avut un test de doping pozitiv, scrie insidethegames.biz. Federația Internațională de Canoe l-a suspendat pe o perioadă de 4 ani, după ce sportivul a avut un test pozitiv de GHRP-2. Atunci, Tarnovschi a ieșit pe locul 3 la proba de canoe 1000 de metri.     

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel