Referendum 26 Mai 2019 - CCR confirmă procentele. Parlamentul a luat act

Parlament
Parlament

Curtea Constituţională a informat Parlamentul că referendumul din 26 mai 2019 este valabil, a fost respectată procedura pentru organizarea şi desfăşurarea acestuia, iar contestaţiile înregistrate sunt respinse.

"Curtea Constituţională respinge contestaţiile formulate, constată că a fost respectată procedura pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional din data de 26 mai 1019, constată că referendumul naţional din data de 26 mai 2019 este valabilă întrucât, din totalul de 18.267.997 de persoane înscrise în listele electorale permanente au participat un număr de 7.922.591 de persoane, la prima întrebare şi 7.923.869 de persoane, la a doua întrebare, adică un procent de 43,37% şi, respectiv, 43,38% din numărul persoanelor înscrise pe listele electorale permanente", se precizează în hotărârea CCR nr. 2 din 27 iunie 2019, citită joi, în plenul reunit al celor două Camere, de către Cristian Buican, secretar al Camerei Deputaţilor.

Potrivit documentului citat, opţiunile valabil exprimate pentru prima întrebare sunt în procent de 41,16%, iar pentru cea de-a doua de 41,15% din numărul persoanelor înscrie din listele electorale permanente.

Totodată, CCR confirmă rezultatele referendumului naţional menţionat şi constată că 85,91% din voturile valabil exprimate sunt pentru răspunsul "Da" la întrebarea: "Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?", iar 86,18% pentru răspunsul "Da" la întrebarea: "Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?".

Referendumul cu privire la problemele de interes naţional, iniţiat de preşedintele României în temeiul art. 90 din Constituţie este consultativ, se mai arată în Hotărârea CCR.

AGERPRES

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel