Rânduri pentru Astrid

Flaviu Predescu / 26 noi 2018 / 17:59 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Muzeul Național al Literaturii Române invită la evenimentul de lansare a volumului Dianei Maria Mihailopol, „Rânduri pentru Astrid", apărut la Oscar Print Editură și Tipografie, miercuri 28 noiembrie 2018, ora 18.00, în Mansarda din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe). Cu participarea extraordinară a actriței Oana Pellea. Prezintă Loreta Popa, arată MNLR într-un comunicat.

Diana Maria Mihailopol s-a născut la 15 octombrie 1974 şi a vrut să fie mereu pe picioarele sale, drept urmare nu a ales meseria mamei (Rodica Mandache), actoria, şi nici arta tatălui (Aurel Mihailopol), fotografia. A devenit regizor, unul cu forţa extraordinară de a crea metafore. Acum câțiva ani, tot la Oscar Print, lansa volumul său de debut ,,Rugămintea unui măr", care pentru cei care o cunoșteau nu a reprezentat deloc o surpriză. Despre poeta Diana Maria Mihailopol, Clara Mărgineanu scria în Jurnalul Național: „A turnat în poezie o parte din viaţă, trăită acut, până la sânge şi ne-a arătat că versul nu este doar despre cuvinte şi rime, ci despre iubire, tumult, preaplin, îngenunchere şi zbor".

„În general, după ce a fost concepută o carte, cel care a scris-o simte nevoia să o dedice cuiva, negru pe alb, pentru ca gândul său către acea persoană sau către acel colectiv să echivaleze cu opera pe care scriitorul a făurit-o. Nu sunt rare nici cărțile ale căror dedicații sunt transmise mai departe, mult mai departe, celor care au plecat dincolo. O astfel de carte este și aceasta. Din dorința unui devotament răsărit din orgolii, dar și din grija organică a perioadelor demult trecute, am hotărât ca această carte să-i fie dedicată unui om de vârsta mea, din copilăria mea, o perioadă cu spațiu și timp care s-a petrecut în viața mea. Aceeași vârstă, același sex, aceleași capricii. Acum ea e dincolo, în lumea celor drepți, eu sunt aici, în lumea asta. Textele din această carte sunt scrise într-o vreme în care încă nu știam că Astrid nu mai aparține acestei lumi, iar dorința de a-i dedica acest volum, acest titlu, așadar, această dorință a planat deasupra sufletului și minții dintr-un imbold stângaci de a forța neuitarea", scrie Diana Maria Mihailopol pe coperta a IV-a a volumului ei de texte, ilustrat cu lucrările artiștilor fotografi Aurel Mihailopol (1928-1982) și Lucian Olteanu.

Imaginile cu Astrid Ilie sunt din arhiva personală a tatălui ei, Ilie Valentin, artist plastic din Noua Zeelandă, cunoscut sub numele de Valentin D'Angelo.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27