Putin: Rusia respectă toate cerinţele Agenţiei Mondiale Antidoping

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat joi că ţara sa respectă toate cerinţele Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA), în condiţiile în care Rusia nu este la adăpostul unor sancţiuni în cazul în care se confirmă suspiciunile de manipulare a unor date, scrie AFP.

"Colaborăm activ cu AMA/WADA ale cărei cerinţe faţă de Rusia sunt respectate în întregime", a declarat Putin la un forum consacrat sportului. El a estimat că toate "restricţiile" impuse sportivilor ruşi după un amplu scandal de dopaj trebuie ridicate.

"Sportivii noştri sunt primii care doresc ca toate neajunsurile legate de problema dopajului să aparţină trecutului, pentru ca sportivii ruşi să poată participa fără restricţii şi pe picior de egalitate" la competiţiile internaţionale, a spus Putin, aflat la Nijni Novgorod.

Declaraţiile lui Putin vin după ce preşedintele Agenţiei Ruse Antidoping (RUSADA), Iuri Ganus, a acuzat de două ori în această săptămână autorităţile sportive din ţara sa că au recurs la manipulări.

Ganus a afirmat marţi, într-o scrisoare deschisă: "Autorităţile sportive ruse, chiar cele care ar trebui să rezolve criza dopajului ce durează deja de cinci ani, au şocat încă o dată lumea cu nişte manipulări, de data aceasta ale unor baze de date".

În aceeaşi zi, ministrul rus al Sportului a anunţat că răspuns unui număr de circa 30 de întrebări puse de AMA/WADA, care a cerut explicaţii despre date suspecte provenite de la fostul laborator antidoping din Moscova.

La sfârşitul lui septembrie, Agenţia Mondială Antidoping a dat Rusiei trei săptămâni pentru a oferi explicaţii despre "neconcordanţele" constatate în datele electronice ale controalelor fostului laborator de la Moscova, puse la dispoziţie de Rusia la începutul acestui an. Aceste neconcordanţe sugerează existenţa unei manipulări, mai ales în ce priveşte ştergerea unor controale pozitive.

În ianuarie 2019, punerea la dispoziţie a acestor date a permis într-o primă etapă ieşirea parţială din criza provocată de amplul scandal datorat existenţei în Rusia a unui sistem de dopaj instituţionalizat între 2011 şi 2015. Acest scandal a dus la excluderea Rusiei din mai multe competiţii sportive.

AMA/WADA poate în ultimă instanţă să interzică participarea unei ţări la JO. Aceste sancţiuni ar fi însă examinate şi confirmate sau nu de Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne. Jocurile de la Tokyo vor avea loc între 24 iulie şi 9 august 2020. Următorul comitet executiv al AMA este prevăzut la începutul lui noiembrie în Polonia.
AGERPRES

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel