Propunerea legislativă pentru alegerea Senatului și Camerei Deputaților, votată în Senat

Senatorul PSD, Gabriela Firea, a votat, joi, alături de social-democrați, propunerea legislativă pentru alegerea Senatului și Camerei Deputaților. 

Prevederile au fost elaborate în Comisia Comună din care au făcut parte reprezentanții tuturor partidelor. 

"Îmbunătățirea legislației în domeniul electoral este un obiectiv comun pentru parlamentari, fapt de altfel demonstrat de votul unanim din cadrul Comisiei și de votul din plenul Senatului, 105 voturi pentru și doar două voturi împotrivă. Propunerea legislativă stabilește că alegerea parlamentarilor se face prin scrutin de listă, potrivit principiului repartizării proporționale. Norma de reprezentare este de un senator la 168.000 locuitori, respectiv de un deputat la 73.000 locuitori. În ceea ce privește pragul electoral, propunerea legislativă precizează că acesta va fi de 5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel național sau 20% din voturile valabil exprimate în cel puțin patru circumscripții electorale pentru toți competitorii electorali. În cazul alianțelor politice și alianțelor electorale, la pragul de 5% se adaugă, pentru al doilea membru al alianței 3% din voturile valabil exprimate pe întreaga tară și, pentru fiecare membru al alianței, începând cu al treilea, câte un singur procent din voturile valabil exprimate în toate circumscripțiile electorale, fără a se putea depăşi 10% din aceste voturi", precizează senatoarea PSD, Gabriela Firea, într-un comunicat de presă.

Senatorul PSD  mai spune că: "Pentru admiterea în corpul experților electorali, persoanele trebuie să aibă cetățenia română, să cunoască limba română, scris și vorbit, să aibă drept de vot, o stare de sănătate corespunzătoare îndeplinirii funcției, să nu facă parte din nici un partid politic, sau nu fie urmărită penal, trimisă în judecată penală sau condamnată penal, precum și să aibă studii universitare de licență în domeniul științelor juridice sau alte domenii".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel