Proiect privind interzicerea utilizării maliţioase a tehnologiei şi limitarea fenomenului Deepfake, depus la Parlament

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Pedeapsa maximă propusă în cazul nerespectării acestor condiţii este de închisoare până la 2 ani. Propunerea legislativă privind interzicerea utilizării maliţioase a tehnologiei şi limitarea fenomenului Deepfake (falsul server) a fost semnată de 39 parlamentari de la PSD, PNL, UDMR şi grupul minorităţilor.

Proiectul defineşte Deepfake (falsul server) prin 'orice conţinut de tip imagine, înregistrare audio sau video creat cu ajutorul inteligenţei artificiale (IA) sau cu ajutorul tehnologiei de augmentare a realităţii (RV) astfel încât să creeze aparenţa că o persoană a spus sau a făcut lucruri care în realitate nu au fost spuse, respectiv nu au fost făcute de acea persoană'.

'Realizarea, difuzarea şi stocarea pe internet sau în mass-media de conţinut tip imagini sau înregistrări audio-video concepute cu ajutorul tehnologiei IA sau RV şi create astfel încât să producă aparenţa că o persoană a spus sau a făcut lucruri pe care acea persoană nu le-a rostit, respectiv nu le-a făcut, sunt interzise în situaţia în care nu sunt însoţite de o notificare vizibilă, păstrată pe cel puţin 10% din suprafaţa expunerii şi pe toată durata difuzării respectivului conţinut', prevede actul normativ.

Anunţul de tip avertisment care va fi plasat vizibil, pe cel puţin 10% din suprafaţa de expunere şi pe întreaga derulare a conţinutului de tip Deepfake (Fals server) realizat şi difuzat strict în scopul promovării unor produse sau servicii, va avea următorul conţinut: 'Acest material conţine ipostaze imaginare'. Încălcarea acestor dispoziţii va constitui infracţiune şi se va pedepsi cu amendă penală sau cu închisoare de la 6 luni la 2 ani, mai prevede proiectul.

'Având în vedere dezvoltarea accelerată a tehnologiei, a inteligenţei artificiale (IA), a tehnicilor de creare a realităţii virtuale (RV), precum şi avansul pe care îl înregistrează procesul de dezvoltare/învăţare automată a instrumentelor tehnice (machine learning) este necesară şi importantă intervenţia legiuitorului pentru limitarea efectelor maliţioase ale conţinutului în imagini, în înregistrări audio şi video. Specialiştii în domeniu consideră că deepfake-ul este mult mai periculos şi are un impact mult mai puternic decât ştirile false cu care ne-am obişnuit în ultimii ani, toate acestea deoarece deepfake-ul cuprinde toate elementele unui produs de media, respectiv text, fotografie, video, audio', au explicat parlamentarii PSD Eugen Bejinariu şi Robert Cazanciuc, în expunerea de motive a proiectului.

Iniţiatorii consideră că 'imaginile, înregistrările audio şi video de tip Deepfake (Fals server) pot cauza prejudicii enorme, atât în ceea ce priveşte imaginea, reputaţia sau demnitatea unei persoane, cât şi asupra unor organizaţii publice, private sau chiar instituţii ale statului'.

'Realizarea şi distribuirea unor imagini, înregistrări audio sau video de tip Deepfake pot prejudicia, în funcţie de conţinutul lor şi de contextul în care sunt gestionate, inclusiv interesul social, politic sau de securitate naţională a României, pot să erodeze încrederea în instituţii ale statului, pot aduce prejudicii de imagine unei persoane. Chiar dacă deepfake-urile pot părea inofensive, în realitate acestea pot avea efecte negative de lungă durată. Această tehnologie a deepfake-ului a evoluat pentru a fi din ce în ce mai convingătoare şi disponibilă publicului, permiţând totodată perturbarea industriilor media, de divertisment şi în ultimul timp a putut duce şi la fraudă financiară considerabilă', au indicat iniţiatorii. Conform acestora, în legislaţia română nu există nicio dispoziţie legală care să reglementeze acest domeniu şi este necesară crearea 'imperativă' a unui cadru legal şi în ţara noastră în sensul de a fi notificată utilizarea unor astfel de imagini realizate prin aceste tehnologii. Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, Camera Deputaţilor fiind decizională. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel