EXCLUSIV  Prof. dr. Emanoil Ceaușu. Microbiomul intestinal: cum au schimbat viața omului modern cezariana și antibioticele

Cum s-a schimbat microbiomul intestinal al omului modern și modalitățile prin care ne putem proteja flora bacteriană de la nivelul intestinului reprezintă unul din subiectele abordate de prof. dr. Emanoil Ceaușu, în cadrul interviului de la DC News, din emisiunea „Academia de Sănătate”, realizată de prof. dr. Irinel Popescu.

Ce rol joacă microbiomul intestinal în prevenirea infecțiilor? Cum putem interveni în modularea microbiomului intestinal? 

Prof. dr. Emanoil Ceaușu, cadrul universitar la UMF „Carol Davila, medic primar boli infecțioase la Spitalul Clinic „Victor Babeș”, răspunde: „Microbiomul intestinal are un rol destul de important. Din păcate, microbiomul natural pe care omul și l-a format în zeci de mii de ani a fost perturbat în ultimii 50-60 de ani de folosirea antibioticelor și de nașterile prin cezariană. În momentul în care nașterea se produce pe cale naturală, intestinul copilului se colonizează cu flora vaginală - lactobacili, bacili care sunt saprofiți, comensali și care sunt foarte favorabili unei vieți bune și unei flore normale în intestin. Ei sunt bacili care se ocupă de metabolizarea laptelui pe care îl suge nou-născutul. 

În momentul în care se produce o naștere prin cezariană, intestinul se colonizează cu germenii din jur, care nu sunt lactobacili, sunt cu totul și cu totul alți germeni. Și asta a contribuit la schimbarea microflorei intestinale”.

Un alt factor care a schimbat microbiomul intestinal al omul modern este alimentația. „Nu mai este alimentația naturală cu care era obișnuit organismul uman în mii de ani. Este alimentația aceasta procesată, cu multe substanțe chimice, cu E-uri de toate felurile, care are și ea un rol în modificarea florei intestinale”, atenționează prof. Emanoil Ceaușu. 

Ce putem face pentru a ne îmbunătăți rolul microbiomului intestinal? 

„Să ne întoarcem la o viață naturală: naștere pe cale naturală, alimentație la sân, cât mai puține antibiotice, cât mai puține alimente semipreparate, mezeluri și de altă natură. O alimentație de tip mediteranean, cu fructe, zarzavaturi, legume multe, este foarte importantă. Să ne întoarcem la alimentația pe care a folosit-o omul de când a apărut, acum 200 de mii de ani”, recomandă prof. dr. Emanoil Ceaușu.

Urmărește în video răspunsul complet:

Youtube video image

Vezi interviul integral aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel