Primăria Braşov retrage toate autobuzele electrice după un incendiu. Avertisment: Câte au acumulatorii în podea? Toate!

Fotografie de la Ferliana Febritasari, Pexels
Fotografie de la Ferliana Febritasari, Pexels

Scriitorul Bogdan Stoica trage un semnal de alarmă cu privire la lipsa de siguranţă a vehiculelor electrice, după ce Primăria Braşov a decis retragerea tuturor autobuzelor electrice de pe traseu în urma unui incendiu la unul dintre ele. 

"Nu e cel mai important eveniment de ieri. Este însă un eveniment care urma să se petreacă așa cum controlează dealerii de droguri festivalurile de muzică: natural.

* Pe la prânz, Primăria Brașov a anunțat că retrage din trafic toate cele 60 de autobuze electrice din oraș. Motivul: unul din ele a luat foc pe traseu, iar pasagerii s-au autosalvat coborând din el. Pompierii au venit rapid și au stins incendiul în 30 de minute. Retragerea temporară din circulație a celorlalte autobuze electrice rămâne valabilă până când vin la Brașov reprezentanții firmelor care au produs autobuzul și acumulatorii.

Avertisment: "Dacă acumulatorii s-ar fi aprins în podea, nu se ştie dacă mai scăpa cineva"

** Acum, să luăm știrea pe îndelete.

*** Ce putea să producă degajarea de fum la nivelul acumulatorilor, cum zicea RATBV? Nu așa greu de dedus: oxigenul. În caz că nu știi, litiul din baterii se aprinde imediat în contact cu aerul. Dacă nu crezi caută știrile de acum câțiva ani, cu generația aia de telefoane Samsung care se autoaprindeau după șocuri fizice. Sau, dacă ești curajos, ia o șurubelniță și chinuiește-te să o înfigi în bateria telefonului tău. Cel mai probabil o să ia foc spontan. Acum, revenind la autobuz: brașovenii să zică sărut mâna că autobuzele au bateriile sus, nu jos. Dacă acumulatorii s-ar fi aprins în podea, iar fumul ar fi fost degajat în autobuz, nu se știe exact dacă mai scăpa cineva de acolo.

"Câte din autoturismele electrice au acumulatorii în podea? Toate!"

**** Stingerea incendiului a durat 30 de minute. Băi, e mult. Ți-o spune unul căruia interlopii i-au incendiat un Volkswagen Golf, în anii 2000. Cu toată mățăraia de cauciuc și cu tot carburantul din sistem, pompierii au stins mașina în maxim 10 minute. Faptul că stingerea autobuzului a durat 30 de minute arată fie că pompierii nu au venit pregătiți (dar m-aș mira, de ani de zile au proceduri specifice incendiilor din trafic, știu ce să ia cu ei), fie ce ardea acolo nu se stinge la contactul cu substanțele din spuma/pulberea folosite de pompieri. Eu înclin spre a doua variantă. Un amic chimist zice că amestecul ăla din baterii arde până la combustie totală dacă nu reușești să-l bagi într-o bulă de vid. Iar când spargi bula se aprinde din nou. Mai pe șleau: în 99% din cazuri, un incendiu la acumulatorii unei mașini electrice nu poate fi stins, trebuie așteptat să se consume.

***** Și acum, să ne uităm împreună în jur. Câte din autoturismele electrice au acumulatorii în podea? Cam toate. Câți dealeri auto de mașini electrice vorbesc despre riscul de incendiu? Nici unul. Ce entitate a statului a cerut producătorilor și dealerilor de mașini electrice kit-ul de informații necesare pompierilor pentru a reduce/stinge un asemenea incendiu? Nici una. Ce entitate de presă a scris că mașinile electrice sunt mișto, dar în caz de incendiu ai căcat steagul? Nici una.

****** Nu am de gând să judec achiziția de autobuze de la Brașov, știu exact cum se fac lucrurile astea. Am de gând să judec un pic decidenții. Statul, presa și influencerii, mai exact. S-au așezat ca la cor și cântă pe trei voci hiturile “Slava transportul electric”, “Slava să salvăm mediul”, “Slava să fim și noi în rândul lumii”. Nimic despre riscuri, puncte slabe, strategii de combatere. Fenomenul fabricat prima oară în laboratoarele Băsescu - “numai Băsescu ne poate salva de comuniști” - evoluat ulterior în - “numai USR ne poate salva de corupție” - și mai nou degenerat în “numai AUR ne poate salva de scumpiri” - a ajuns și la politici de transport. Se pronunță “numai transportul electric e mișto”. Ce zici, că riscăm să avem grătare umane în trafic, nu doar în spitale, cum ne-am obișnuit deja? Și ce? E mișto", a scris Bogdan Stoica pe pagina sa de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel