Polonia, articolul 7 de la Lisabona. Meleșcanu, întrevedere

Darius Muresan / 01 feb 2018 / 15:55 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Multe state membre ale Uniunii Europene au semnalat că doresc să evite un vot privind activarea articolului 7 al Tratatului de la Lisabona, iar Polonia va apăra şi alte ţări UE din regiune, inclusiv România, dacă va considera că sunt tratate necorespunzător, a afirmat, joi, ministrul polonez de Externe, Jacek Czaputowicz, într-o declaraţie comună cu omologul său român, Teodor Meleşcanu.

El a fost întrebat dacă, în întâlnirile sale cu oficialii de la Bucureşti, a cerut sprijinul în cazul în care se va ajunge la un vot privind activarea articolului 7 al tratatului UE, o procedură care ar putea conduce la pierderea drepturilor de vot ale Varşoviei în Consiliul European, din cauza refuzului Poloniei de a modifica reforme judiciare controversate.

"Nu am adresat astfel de rugăminte", a spus el şi a punctat că "multe state membre" i-au semnalat că "ar dori să evite un vot în această chestiune".

"Ca argument apare faptul că un astfel de vot ar putea să conducă la o fragmentare a Uniunii Europene. Ce îi rog eu pe partenerii mei, inclusiv pe domnul ministru, este să privească obiectiv argumentele noastre, să ia la cunoştinţă nu doar poziţia Comisiei, care, după părerea noastră, este nedreaptă şi nu prezintă corect faptele, ci şi poziţia Guvernului Poloniei, care va fi prezentată în scurt timp", a evidenţiat Jacek Czaputowicz.

Aritocul 7, vot

El a vorbit despre eventualitatea unui vot pe tema articolului 7. "Vreau să spun clar că, dacă ar apărea o situaţie în care să se ia această decizie de a se vota, Polonia va derula o campanie. Şi din câte ştiu, nu doar Ungaria, ci şi alte state sunt pregătite să ne sprijine. Nu ştiu care va fi poziţia României, cu siguranţă vom discuta pe acest subiect. Cred, am speranţa că nu se va ajunge la această situaţie", a punctat şeful diplomaţiei poloneze.

Totodată, acesta a subliniat că "Polonia va apăra şi alte state ale Uniunii Europene din regiune dacă va considera că sunt tratate necorespunzător de către instituţiile europene".

[citeste si]

"Asta e misiunea noastră: dacă vom fi solidari, dacă ne vom sprijini reciproc, atunci vocea noastră va fi auzită în forurile europene. Aceasta este deviza generală a politicii noastre externe", a adăugat el şi a spus că sprijinul va fi oferit şi României, "dacă va avea dreptate".

"E o încercare de a folosi nişte standarde duble, cu asta nu putem fi de acord. În aceste încercări vom sprijini şi România", a adăugat Jacek Czaputowicz


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26