Pentru prima dată a fost descoperit plastic în sângele uman. Ce înseamnă asta pentru noi?

Foto Ilustrativ/Pexels Karolina Grabowska
Foto Ilustrativ/Pexels Karolina Grabowska

Microplasticele au fost găsite în sângele uman pentru prima dată, ceea ce crește îngrijorarea cu privire la impactul lor asupra sănătății umane.

Particulele microscopice, unele de până la 0,0007 mm - adică aproximativ o douăzecime din lățimea unui păr uman - au fost descoperite la 77% dintre donatorii de sânge adulți sănătoși testați în noul studiu din Țările de Jos în 2021.

Deși impactul microplasticelor asupra corpului uman este încă necunoscut, aceste descoperiri subliniază încă o dată modul în care materialul pe bază de combustibili fosili invadează fiecare domeniu al vieții umane, potrivit Euronews.

Microplasticele au fost descoperite în fecalele umane, bebeluși și chiar în fetuși nenăscuți

„Sângele, ca componentă, reprezintă 6-7% din greutatea corporală la om. Irigă organele corpului și este calea de transport pentru oxigen, nutrienți și, eventual, particule de plastic din jurul corpului către alte țesuturi și organe”, spune studiul.

Ce materiale plastice au descoperit cercetătorii?

S-a descoperit că aproape 80% dintre cei 22 de donatori de sânge anonimizați, din studiul publicat în revista Environmental International, au particule de plastic cuantificabile în sânge.

PET (tereftalatul de polietilenă), care este folosit pentru fabricarea sticlelor de băuturi, a fost găsit în 50% dintre donatori, în timp ce polistirenul - folosit pentru ambalare a fost descoperit în 36%.

A treia particulă cea mai comună a fost polietilena, folosită în mod obișnuit pentru a face pungi de plastic pentru cumpărături, care a fost găsită la 23% dintre participanți.

Deși în prezent nu există suficiente date despre microplasticele din corpul uman pentru a crea o evaluare a riscurilor pentru sănătatea umană (HRA), cercetarea subliniază că „este plauzibil din punct de vedere științific ca particulele de plastic să poată fi transportate către organe prin fluxul sanguin”.

Studiul adaugă: „S-a demonstrat că placenta umană este permeabilă la sferele de polistiren de 50, 80 și 240 nm și probabil, de asemenea, la polipropilenă microdimensionată”.

Cum intră plasticul în corp?

Microplasticele au fost descoperite în toate zonele planetei, de la creaturi marine care se hrănesc de jos până la pădurile tropicale tropicale și vârfurile munților. Particulele minuscule pot pătrunde în corpul uman în multe moduri, dar majoritatea pătrund probabil prin ingestie sau inhalare.

Materialele plastice pot fi găsite și în produsele de îngrijire personală, inclusiv în pasta de dinți, luciu de buze, particule de cerneală pentru tatuaje și polimeri dentari.

În timp ce „timpul de rezidență” al particulelor de plastic în fluxul sanguin rămâne necunoscut în prezent, oamenii de știință sunt îngrijorați de faptul că particulele ar putea fi transportate de celulele imune din sânge, ceea ce ar putea afecta reglarea imunitară în corpul uman.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă acesta este un risc iminent pentru rasa umană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel