Pensiile speciale se întorc la Senat, după votul dat de deputați. Sunt deosebiri majore

Foto: Facebook Parlamentul României
Foto: Facebook Parlamentul României

Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege privind pensiile speciale, proiect care revine acum la Senat. 

Camera Deputaţilor a adoptat, astăzi, proiectul de lege privind pensiile speciale. Actul normativ se va întoarce la Senat pe motiv că au fost aprobate mai multe amendamente care "generează deosebiri majore de conţinut juridic" faţă de forma adoptată anterior de Senat, arată Agerpres. 

S-au înregistrat 196 voturi "pentru", 32 "contra" şi 14 abţineri.

"Precizăm că amendamentele admise în timpul dezbaterilor generează deosebiri majore de conţinut juridic şi existenţa unei configuraţii deosebite, semnificativ diferite, a proiectului de Lege faţă de forma adoptată de Senat, precum şi faptul că devin aplicabile dispoziţiile art.75 alin.(4) şi (5) din Constituţia României. Astfel, în conformitate cu prevederile art. 116 alin.(4) din Regulamentul Camerei Deputaţilor, Legea se întoarce la Senat pentru a fi dezbătută în procedură de urgenţă", se precizează în raportul comisiilor de specialitate.

"Actul normativ are în vedere calcularea pensiilor de serviciu plecând de la vechimea în specialitate, reducerea procentului de calcul raportat la venitul obţinut şi alinierea stagiului de contributivitate minim la cel aplicat în sistemul public de pensii", se mai precizează în documentul citat.

Proiectul nu prevede desfiinţarea acestor pensii, ci trecerea treptată la pensii pe bază de contributivitate până în 2043, a precizat preşedintele comisiei, Adrian Solomon (PSD).

Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, a precizat, după adoptarea proiectului, că actul normativ "va merge la Senat pentru adoptarea articolelor pentru care Senatul este for decizional".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel