Parlament. Camera Deputaților, modificare Regulament

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 228 de voturi 'pentru' şi 37 de abţineri, un proiect de hotărâre privind modificarea Regulamentului forului legislativ care prevede că deputaţii ce săvârşesc abateri grave, în mod repetat, nu vor mai fi sancţionaţi cu suspendarea temporară a participării la o parte sau la toate activităţile Parlamentului, dar şi majorarea numărului de posturi în conducerea comisiilor permanente. 

Articolul din Regulamentul Camerei Deputaţilor care prevedea că, în cazul unor abateri grave, săvârşite de deputat în mod repetat, sau al unor abateri deosebit de grave, Biroul permanent poate să dispună, fără a aduce atingere dreptului de vot în şedinţa de plen şi sub rezerva respectării stricte a regulilor de conduită, suspendarea temporară a participării deputatului la o parte sau la toate activităţile Parlamentului, pentru o perioadă cuprinsă între două şi 30 de zile lucrătoare, a fost declarat neconstituţional de către CCR. Potrivit modificării Regulamentului, acest articol este abrogat, fiind pus în acord cu Deciziile Curţii Constituţionale nr. 137/2018 şi nr. 649/2018.

O altă modificare la Regulament prevăzută este majorarea numărului de posturi de conducere în comisiile permanente, astfel încât o comisie va avea un preşedinte, trei - patru vicepreşedinţi şi doi - trei secretari, cu excepţia Comisiei pentru Regulament, al cărei birou este compus din preşedinte, un vicepreşedinte şi un secretar. Proiectul de Hotărâre vizează crearea premiselor regulamentare pentru creşterea numerică a deputaţilor angrenaţi în structurile de conducere ale comisiilor permanente, ca urmare a dinamicii componenţei numerice şi nominale a grupurilor parlamentare, respectiv, modificării compoziţiei politice a acestora datorate migraţiei politice. Astfel, pentru o mai bună reprezentare a grupurilor parlamentare în cadrul comisiilor permanente se doreşte o reconfigurare a birourilor comisiilor, potrivit principiului reprezentativităţii şi ponderilor politice actuale, se menţionează în expunerea de motive a proiectului, conform Agerpres.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play


Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


nxt.201
YesMy