EXCLUSIV  Orban, preşedinte la Camera Deputaţilor încă de azi? Zegrean, EXPLICAȚII. Ce se întâmplă cu parlamentarii absenți

Fostul președinte al CCR Augustin Zegrean a explicat pentru DC News dacă pot fi aleși sau nu, astăzi, președinții Camerei Deputaților și Senatului.

Prima ședință a noului Parlament a început luni, începând cu ora 12:00. Imediat, a apărut zvonul că liberalii ar dori alegerea lui Ludovic Orban în funcția de președinte al Camerei Deputaților, încă de astăzi. 

Contact de DC News, fostul președinte al CCR Augustin Zegrean a declarat că „nu se pot alege președinții Camerelor de astăzi.”

„Astăzi, ședința este condusă de cel mai în vârstă dintre deputați sau unul dintre cei mai în vârstă deputați, asistat de doi secretari dintre cei mai tineri deputați”, a explicat Augustin Zegrean pentru DC News, menționând că „la Senat este la fel”.

De asemenea, Augustin Zegrean ne-a mai spus că „președinții se aleg numai după ce se depune jurământul.”

Primul pas este validarea mandatului, să se constituie o Comisie de validare. Această Comisie de validare verifică toate dosarele parlamentarilor trimiși acolo și fac un raport pe care trebuie să-l voteze plenul. Dacă propun invalidarea sau validarea... Au fost cazuri în care s-a propus invalidarea, deci nu e formal. După ce se validează 50%+1, pot să înceapă să depună jurământul și pe urmă să aleagă.”, a completat fostul președinte al CCR. 

Ce se întâmplă cu parlamentarii care n-au venit astăzi, la prima ședință 

Cât despre noii parlamentari care nu și-au făcut apariția astăzi, la prima ședință, fostul președinte al CCR Augustin Zegrean a precizat că „se duc altă dată.”

„Regulamentele nu vorbesc despre depunerea jurământului online pentru că nu era cazul până acum. Vor hotărî acum ce fac. Nu e nicio dramă dacă nu se duc azi. Au mai fost situații când n-au venit în prima zi, dosarul lor e acolo, se validează, vor depune jurământul când vor veni.  Ideea este că, până nu este jumătate plus unul din numărul total și nu-și depun jurământul, nu pot funcționa”, a încheiat Augustin Zegrean. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel