Oleg Loevski, regizor rus: Laboratorul de Teatru DENS, o formă de stres creativ

Teatrul Nottara a anunţat cea de-a II-a ediţie a Laboratorului de Teatru DENS, care va avea loc în perioada 16-24 august 2017. Iniţiat de Oleg Loevski, regizor rus, laboratorul îşi propune să reîmprospăteze trupele de actori din teatrele de repertoriu, într-un atelier intens, menit să le ofere artiştilor provocări inedite. Ediţia din acest an va fi dedicată dramaturgiei clasice româneşti, urmând a se lucra pe piese de Mihail Sebastian, Camil Petrescu şi Aurel Baraga. 

Prezent la premiera spectacolului Iubirea la oameni de Dmitri Bogoslavki, regia: Evghenia Berkovici, primul spectacol montat în urma laboratorului din 2016, Oleg Loevski spunea, în cadrul discuţiei ce a avut loc după eveniment: “Imediat după fiecare laborator, actorii spun că nu vor mai face parte niciodată din aşa ceva, iar după o lună sună şi spun că mai vor să repete experienţa. Efectul acestui laborator are legătură cu această formă de stres creativ, pe de o parte, iar pe de altă parte, cu actorul care se întreabă ce poate face în aceste patru zile, ajungând să spună <>. Iar asta înseamnă libertate! Pentru că libertatea se întâlneşte foarte rar în teatru. În mare parte, în ceea ce priveşte alegerea pieselor, distribuţiile, repetiţiile fără sfârşit, sunt lucruri care îl încorsetează pe actor şi nu îi mai permit să fie liber. Ceea ce în limbajul profesional se numeşte clişeu. Noi oferim posibilitatea actorilor să se descopere pe sine într-un astfel de laborator, repede şi eficient. Acest laborator presupune un spectacol montat în patru zile. E un fel de schiţă. Iar schiţa ne permite să înţelegem dacă regizorul are o viziune. Şi în tot acest timp am înţeles că nu există actori proşti. Există doar regizori de proastă calitate.  Există actori beţivi, există actori leneşi, dar nu există actori proşti.”

Piesa Iubirea la oameni de Dmitri Bogoslavki a montată în România aproape simultan în trei oraşe din ţară (Sibiu, Arad şi Bucureşti – Teatrul Nottara), precum şi în multe ţări din întreaga lume. Venit în România ca să asiste la premiera Teatrului Nottara, Bogoslavski a avut ocazia să vadă şi montările din ţară. În timpul discuţiei de după spectacol, el spunea: „Îmi place foarte mult că în aceste spectacole, pe care le-am văzut în România, există o parte din mine. Şi asta înseamnă că practic noi gândim în aceeaşi limbă.” 

Următoarea reprezentaţie a spectacolului Iubirea la oameni va avea loc joi, 9 martie, de la ora 19:30.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel