Codul Silvic va fi modificat, iar viitorul act normativ va cuprinde pedepse mai aspre pentru tăieri ilegale de păduri şi va reglementa mai bine micile proprietăţi. Această măsură este luată în contextul în care mai multe judeţe defrişările sunt necontrolate.
Autor: Laura Galescu
Prezentă joi la Ploieşti, la o întâlnire cu primarii din judeţul Prahova, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Ana Varga, a anunţat că în mai puţin de o lună va fi gata un proiect pentru un nou Cod Silvic. Conform acesteia, defrişările necontrolate reprezintă "un fenomen" în judeţele Suceava, Caraş-Severin, Prahova, Harghita, Covasna, Maramureş, unde suprafeţe mari de păduri au fost tăiate fără avize, iar multe dintre inundaţiile produse în România "au drept principală cauză defrişările de păduri".
Întrebată ce instituţii ar putea fi considerate responsabile de aceste defrişări ilegale, Lucia Varga a răspuns: "O seamă de instituţii: sunt probleme şi în cadrul direcţiilor silvice şi în cadrul inspectoratelor silvice, dar sunt probleme care ţin şi de buna gestionare a micilor proprietăţi. Hectare întregi nu au pază, micii proprietari nu plătesc pentru a le fi păzită pădurea şi hoţii de lemne devastează pădurile în detrimentul proprietarilor, dar din păcate micii proprietari nu au înţeles importanţa asigurării pazei" a spus ministrul. Lucia Ana Varga a precizat că pe lângă înăsprirea pedepselor pentru tăierile ilegale, principalele modificări din Codul Silvic vor avea în vedere probleme precum recoltarea masei lemnoase şi gestionarea micilor proprietăţi.Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News