Noaptea în care 5 planete se pot vedea cu ochiul liber. Un fenomen rar care se petrece o dată la 18 ani

FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

A început cea mai așteptată petrecere planetară din ultimii 18 ani, notează Washington Post.

Pe parcursul lunii iunie, observatorii cerului îi pot vedea pe cei mai apropiați cinci vecini planetari ai Pământului, la rând, cu ochiul liber. Cu aproximativ o jumătate de oră înainte de răsăritul soarelui, Mercur, Venus, Marte, Jupiter și Saturn sunt aliniați în ordinea lor naturală față de soare, întinzându-se pe diagonală. Pe 3 și 4 iunie, distanța dintre Mercur și Saturn a fost de doar 91 de grade.

„Planetele se apropie adesea una de cealaltă și se îndepărtează una de cealaltă”, a spus Michelle Thaller, astronom la NASA. „Este un fel de tur cu adevărat distractiv al sistemului solar pe care îl poți face gratuit.”

Când corpurile cerești apar apropiate de Pământ, astronomii numesc spectacolul o conjuncție. Conjuncțiile câtorva planete sunt destul de comune și apar la fiecare câțiva ani, dar toate cele cinci planete se aliniază doar o dată la două decenii. 

Ultima dată când cele cinci planete s-au aliniat a fost în decembrie 2004, iar următoarea aliniere nu va avea loc până în 2040. Din cauza diferitelor orbite și înclinări, toate cele opt planete nu vor fi niciodată perfect aliniate.

În timp ce un telescop sau un binoclu pot ajuta la observarea cerului, planetele vor străluci mai puternic decât stelele din jur și ar trebui să fie ușor de observat cu ochiul liber. 

Cerurile mai întunecate sunt mai bune, dar planetele vor ieși în evidență chiar și peste luminile orașului.

„Chiar și în oraș, acestea sunt suficient de luminoase – ar trebui să poți vedea. Urcă-te pe balconul unui prieten sau pe acoperiș. Atâta timp cât poți obține un orizont frumos și senin, poți vedea totul”, a spus Thaller.

Mercur este mai greu de văzut din cauza apropierii sale de Soare. Mica planetă se pierde de obicei în strălucirea răsăritului sau apusului, dar planeta se va îndepărta progresiv de soare pe măsură ce luna trece. 

Cea mai bună oportunitate de a vedea cele cinci planete va avea loc pe 24 iunie. Mercur ar trebui să fie mult mai ușor de observat pe măsură ce se îndepărtează de soare și se va ridica cu o oră înainte de răsăritul soarelui. Ca bonus, Semiluna Pământului se va poziționa între Venus și Marte și va acționa ca un substitut pentru Pământ. Observatorii cerului pot vedea o priveliște spectaculoasă a celor șase corpuri cerești în ordine: Mercur, Venus, Luna Pământului, Marte, Jupiter și Saturn. Distanța dintre Mercur și Saturn va fi de 107 grade, potrivit Sky & Telescope.

Thaller a spus că alinierea planetară rară nu prezintă niciun pericol pentru oamenii de pe Pământ. Din cauza distanței sale, Venus exercită cea mai mare forță de maree de pe Pământ, deși este doar o mică fracțiune în comparație cu luna noastră. Thaller a spus că navele spațiale pot simți și forțe extrem de mici - la scara fracțiilor unui atom - pe măsură ce gravitația de pe planete trage asupra lor.

Observări ale conjuncțiilor planetare au fost realizate de secole și datează de la vechii greci care observau mișcările acestor cinci planete cu ochiul liber. (Uranus, Neptun și planeta pitică Pluto nu au fost descoperite decât după ce telescopul a fost inventat în secolul al XVII-lea.) Oamenii credeau la acea vreme că poate că sunt zei sau spirite. Cuvântul „planetă” este derivat din cuvântul grecesc „planetes”, care înseamnă „rătăcitor”.

„Oamenii au observat că acestea sunt diferite... majoritatea stelelor au rămas în pozițiile lor în raport cu alte stele, dar aceste planete par să rătăcească pe cer”, a spus Thaller. „Uneori, toate s-au întâmplat să fie aliniate într-o parte a cerului.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel