Mulțumiri pentru DC News, după ce CCR a respins sesizarea lui Băsescu

Ana Birchall
Ana Birchall

Ana Birchall, deputat PSD și secretar în Comisia pentru Afaceri Europene din Camera Deputaţilor, și-a exprimat recunoștința față de publicația DC News, despre care spune că a fost prima care i-a preluat și publicat argumentarea în care desființa propoziție cu propoziție sesizarea președintelui Traian Băsescu către Curtea Constituțională, cu privire la cooperarea dintre Parlament și Guvern.

Vezi aici argumentarea Anei Birchall, preluată de DC NewsUn deputat PSD desființează sesizarea lui Băsescu către CCR

Deputatul PSD a transmis un comunicat de presă și după ce Curtea Constituţională a respins constestaţia lui Traian Băsescu privind legea ce reglementează reprezentarea României la Consiliul European:

Iată comunicatul de presă transmis de Ana Birchall: 

"Am avut dreptate: CCR a decis că legea privind cooperarea dintre Parlament și Guvern în domeniul afacerilor europene este constituţională şi că sesizarea lui Traian Băsescu pe această temă este respinsă ca neîntemeiată, acelaşi lucru pe care l-am declarat public şi eu în urmă cu o lună.

Apreciez faptul că CCR şi-a exprimat opinia pe această temă şi că a hotărât, cu majoritate de voturi, că articolele 2, 3 şi 18 din Legea privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene sunt constituţionale. Acelaşi lucru l-am argumentat şi eu, în urmă cu aproape o lună, când am spus că, punct cu punct, sesizarea pe care Traian Băsescu a făcut-o la Curte este neîntemeiată.

Articolul 18 din legea, la care eu am lucrat în cadrul Comisiei de Afaceri Europene, privind cooperarea instituţională în domeniul afacerilor europene este constituţional, în principal datorită faptului că nu impune condiţionări preşedintelui cu privire la mandat, dar şi datorită faptului că Parlamentul, prin acest articol, nu capătă noi puteri de decizie în materie de afaceri europene.

Aşa cum am mai spus, Traian Băsescu trebuie să lase toate instituţiile centrale ale statului să îşi îndeplinească atribuţiile legale şi constituţionale în materie de politică externă şi mai ales în materie de afaceri europene, iar decizia CCR de astăzi este un argument concludent în acest sens.

Sesizările pe care preşedintele Traian Băsescu le face, în mod frecvent, la CCR, au eminamente rolul de a şicana eforturile de reformă pe care, atât Guvernul, cât şi Parlamentul, le întreprind pentru a da României o reprezentare externă corectă, democratică şi echitabilă, prin emiterea unor legi importante şi foarte relevante pentru fiecare cetăţean.

Orice tergiversare a procesului de adoptare a unor astfel de legi, cum este şi legea privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene, nu face altceva decât să întârzie un proces corect legislativ. Acesta este singurul scop al preşedintelui, domnia sa este concentrat pe a pune beţe în roate majorităţii parlamentare şi Guvernului şi, mult mai puţin, pe ceea ce ar trebui să fie mai bun pentru român.

Poate, măcar acum, preşedintele Traian Băsescu va înţelege că în domeniul afacerilor externe şi în cel al afacerilor europene trebuie să susţină demersurile Guvernului şi ale Parlamentului în loc să le submineze, pentru că vorbim despre domenii în care interesul naţional este cel care trebuie să primeze".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel