Motivarea CCR în cazul lui Dan Șova. Senatul trebuie să ia o hotărâre

Senatorii au votat majoritar în 25 martie 2015 pentru reținerea și arestarea colegului lor Dan Șova, dar Senatul a constatat că nu a fost cvorum. Prin urmare nu a fost semnată o hotărâre la momentul respectiv și Dan Șova a rămas liber. 

În urma sesizării CCR, președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a semnat hotărârea, prin care s-a decis că nu a fost cvorum și Dan Șova rămâne în libertate pentru că nu i s-a ridicat imunitatea, în luna aprilie. A fost atacată la CCR, pentru că așa cum prevede Constituția, decizia de ridicare a imunității se ia cu majoritate prezentă, nu calificată. La momentul votului pentru Dan Șova, la Senat nu fusese adoptată această prevedere din Constituție, care la Camera Deputaților funcționa. 

CCR a transmis spre Monitorul Oficial decizia și motivarea deciziei prin care Hotărârea de respingere a  solicitării DNA  de încuviințare a arestării și reținerii senatorului PSD Dan Șova a fost respinsă. 

Judecătorii CCR au decis: 

"Admite sesizarea de neconstituţionalitate şi constată că Hotărârea Senatului nr.32 din 25 martie 2015, prin care Senatul a constatat că nu au fost întrunite condițiile cerute de art.24 alin.(4) din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor și de art.173 din Regulamentul Senatului, pentru a încuviința reținerea și arestarea preventivă a domnului senator Șova Dan –Coman, este neconstituţională, întrucât a fost adoptată în temeiul unor dispoziţii legale şi regulamentare care contraveneau prevederilor art.76 alin.(2) din Constituţie. Decizia este definitivă şi general obligatorie. Decizia se comunică Senatului și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I". 

VEZI AICI MOTIVAREA

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel