Mini-Schengen România - Bulgaria - Grecia, exclus de la Bruxelles. Adina Vălean: Presiune fabuloasă pe frontiera de Vest, către Ungaria

Coloană de mașini la frontiera Makaza, dintre Bulgaria și Grecia/ foto Google Maps
Coloană de mașini la frontiera Makaza, dintre Bulgaria și Grecia/ foto Google Maps

Varianta unei înțelegeri România - Bulgaria - Grecia nu este susținută la nivel politic. 

”Dacă între România, Bulgaria şi Grecia ar fi un spaţiu liber de transporturi”, asta ar însemna că ar exista ”o presiune fabuloasă pe frontiera Schengen a României către Vest, către Ungaria”, a declarat marţi comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, în legătură cu ideea creării unui ”mini-Schengen”, precizând că nu trebuie urmărite ”soluţii parţiale”, ci ”rezolvarea în ansamblu” a restricţiei privind Schengen, conform Agerpres. 

”Am exprimat în repetate rânduri, din perspectiva comisarului de transport, care vede la prima mână ce înseamnă pentru industria transporturilor şi implicit pentru economia satelor membre orice blocaj în frontiere, că timpul pierdut în transporturi înseamnă bani. Acesta este motivul pentru care am insistat întotdeauna asupra faptului că este esenţială libera circulaţie în frontierele europene, pentru piaţa comună de transporturi. Devine cu atât mai important pentru România şi Bulgaria - care sunt şi în acest context geopolitic situate în estul Europei, primesc transport din ţări terţe - să îşi poată uşura frontiera cu spaţiul Uniunii Europene. Asta în general vorbind, nu numai spre Grecia şi nu numai pentru turiştii români care ar putea merge în vacanţă”, a spus Adina Vălean într-o conferinţă de presă de la Strasbourg. 

”Trebuie să gândim pe întregul spaţiu de transporturi. Dacă, să zicem, între România, Bulgaria şi Grecia ar fi un spaţiu liber de transporturi, ar fi o presiune fabuloasă pe frontiera Schengen a României către Vest, către Ungaria. Deci eu nu cred că soluţii parţiale sunt cele pe care trebuie să le urmărim, ci trebuie să urmărim rezolvarea în ansamblu a acestei restricţii”, a precizat comisarul, conform sursei citate. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel