Calcule parlamentare. PP-DD la guvernare, devastator pentru Victor Ponta

PP-DD la guvernare alături de PSD, ca răspuns la alianța PNL-PDL, a frământat clasa politică. În vreme ce UDMR refuză partidul lui Dan Diaconescu, pe care-l acuză de populism, UNPR se declară solidar cu PSD într-o etapă grea. PSD amână răspunsul, în vreme ce PP-DD trage de timp și speră la un apel telefonic din partea lui Klaus Iohannis sau Vasile Blaga. În aceste condiții, încrederea PSD în PP-DD poate fi redusă. În plus, cât de convenabil este schimbul UDMR cu PP-DD în ceea ce privește majoritatea parlamentară, în condițiile în care Grupul PP-DD nu mai există în Senat?

Potrivit informațiilor de pe site-ul Senatului, Alianța PSD-UNPR-PC reprezintă 50%, la care se adaugă UDMR cu 5% și la care pot fi adăugați și independenții- 3%. PNL și PDL au împreună 40%, astfel cooptarea PP-DD, așa cum speră Dan Diaconescu, nu ar fi convenabilă la Senat, în condițiile în care Partidul Poporului mai are doar 3 senatori. O cooptarea a UDMR în alianța PNL-PDL ar destabiliza alianța PSD-UNPC PC, însă nu în mod decisiv. PNL-PDL, alături de UDMR ar avea 45%, iar Alianța PSD-UNPR-PC- 50%. În ceea ce privește "plus unu" el poate veni din rândurile independenților care contează mai mult în Senat decât PP-DD. Însă, pentru o majoritate sigură UDMR este esențială alături de alianță, iar asigurarea dată de UNPR că va rămâne alături de PSD este un punct stabilizator în condițiile în care UNPR are 8% în Senat. 

(w460)

În ceea ce privește Camera Deputaților, PSD-UNPR-PC și UDMR ajung la 53%. Aici are și PP-DD un număr important de deputați- 18, adică 4%. La Camera Deputaților, PP-DD și UDMR vorbesc de pe poziții egale. Situația PDL nu este una fericită, cu 9%. Alături de PNL, ajunge la 33%. Dacă ar atrage UDMR, PNL-PDL ar destabiliza alianța PSD-UNPR-PC, care ar ajunge la 49%. În plus, aici avem și 4% minorități, dar și 6% neafiliați. 

(w460)

Per total, la nivelul celor două camere ale Parlamentului, alianța PSD-UNPR-PC ajunge la 49%, iar cu sprijinul UDMR la 53%. Balanța poate fi înclinată și de minorități- 3%. Ceea ce-i asigură alianței o majoritate decisivă. În plus, 5% sunt independenți. PNL și PDL au 35%. Dacă alianța PSD-UNPR-PC ar atrage PP-DD, ar ajunge la cel puțin 57%, fără a lua în calcul minoritățile și neafiliații. Dacă UDMR ar trece în urma acestei decizii la PDL-PNL- dreapta ar ajunge la 39%, fără minorități- 3% și alianța PSD-UNPR-PC ar avea 53% cu PP-DD. Însă, cum PP-DD este indecis și stă în expectativă, așteptând un telefon din partea PNL sau PDL, după cum a spus Dan Diaconescu, într-o emisiune televizată, dacă UDMR părăsește alianța PSD-UNPR-PC, stânga ar rămâne cu doar 49% în Parlament, ceea ce înseamnă că ar discuta de pe poziții egale și contrare cu PNL și PDL alături de UDMR și minorități, la care adăugăm și independenții. 

(oar_w460)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel