Luchian şi Grigorescu, cu două surprize la Licitaţia de Primăvară de la Artmark

Ștefan Luchian ”Albăstrele”
Ștefan Luchian ”Albăstrele”

Miercuri, 29 martie, la ora 19.30, la Athénée Palace Hilton Bucharest, Artmark vă propune, în cadrul Licitației de Primăvară, printre alte lucrări de certă valoare, două adevărate capodopere ale artei româneşti. 

“Un albastru infinit” din penelul lui Ştefan Luchian

Albăstrele de Ştefan Luchian, operă de excepţie în curs de clasare în patrimoniul cultural național, este o altă surpriză a celei mai importante licitaţii din această primăvară.

Estimată la 40.000 – 60.000 de euro, opera provine din colecția familiei bancherului Max Schapira, filantrop, mecena, întemeietor al industriei petroliere românești. În anii '50, a intrat în posesia pianistei Gita Schapira, cea împreună cu care George Enescu cânta adesea sonate. Ulterior, tabloul a făcut parte din colecția pictorului Gh. Vânătoru (1908-1983).  Lucrarea Albăstrele a participat la Expoziția retrospectivă Ștefan Luchian din 1957 şi expoziția comemorativă Florile în pictura lui Ștefan Luchian din 1966, ambele de la Muzeul de Artă al R.P.R..

“Bretonă la Brolle”, o opera-ambasador

(w670)

“Bretonă la Brolle” de Nicolae Grigorescu

Nicolae Grigorescu a călătorit deseori în Franţa. Se pare că mai mult decât el, au călătorit însă unele dintre lucrările sale, ca Bretonă la Brolle, operă ce a colindat două continente.

Realizată de Nicolae Grigorescu între 1881 şi 1885, Bretonă la Brolle (60.000 – 90.000 de euro) a făcut parte din colecția ing. Constantin Orghidan (1874-1944), colecționar, numismat și membru de onoare al Academiei Române.  În a doua jumătate a anilor '20, opera a fost oferită cadou lui William Smith Culbertson (1884-1966), ambasador al Americii în România (1925-1928), rămânând în colecţia familiei sale până în momentul de faţă. William Culbertson, avocat, colonel în armata americană și diplomat, a fost un important activist, inclusiv sub administrația Eisenhower, ultima sub care a servit, pentru implicarea SUA într-un comerț echitabil cu statele subdezvoltate, în mondializarea economiei și arbitrajul pentru pace, în special în relație cu URSS și sfera acesteia de influență ("We cannot turn our backs on a world that is half slave and hope to retain our own freedom”/Nu putem întoarce spatele unei lumi pe jumătate subdezvoltate/sclave și să sperăm totodată că noi ne vom putea păstra libertatea).

Licitaţia de Primăvară propune  colecţionarilor o paletă foarte largă de lucrări valoroase, cum este şi exotica Orientală de Theodor Aman (90.000 – 160.000 de euro) şi celebra pictură Trandafiri (60.000 – 90.000 de euro) de Nicolae Grigorescu etc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel