Secretele tăblițelor cuneiforme. Cum a ajuns un minut să aibă 60 de secunde

Sursă foto: MET Museum
Sursă foto: MET Museum

Tăblițele cuneiforme au fost un complet mister, până în era victoriană, când scrierile au putut fi citite. 

Scrierea cuneiformă a fost folosită în urmă cu 5.000 de ani în Mesopotamia, fiind cea mai veche formă de scriere folosită de oameni cunoscută până astăzi și precedând hieroglifele egiptene. Culturi ce s-au dezvoltat în spațiul mesopotamian au folosit sistemul de scriere cuneiform ca propria metodă de comunicare, printre aceștia numărându-se acadienii și sumerienii. 

Majoritatea scrierilor cuneiforme pot fi găsite pe tăblițe de lut, care în ciuda timpului îndelungat de existență, sunt extrem de durabile, fiind rezistente la foc, una dintre principalele cauze de degradare a artefactelor antice. În ciuda durabilității lor, nimeni nu a putut să le traducă timp de mii de ani, până în perioada erei victoriene, scrie BBC

Cele 60 de secunde ale unui minut

Pentru societatea contemporană, cele 60 de secunde ale unui minut și cele 60 de minute ale unei ore sunt un standard de măsurare a timpului. Dar acest concept nu este unul modern, dimpotrivă, ci unul inventat de sumerieni și acadieni. Tot ei sunt cei care au stabilit faptul că un cerc care 360 de grade. Asta se datorează faptului că anticele civilizații foloseau un sistem de numerotare sexagesimal.

”Asta înseamnă că ei numărau într-o bază de 60 și împărțeau la 60 și înmulțeau cu 60, iar noi folosim un sistem decimal. Modul de măsurare a timpului împărțit în 60 de secunde pentru un minut și 60 de minute pentru o secundă este o moștenire directă a școlii mesopotamiene”, a spus Irvin Finkel, curator al secției orientale din cadrul British Museum. 

”Conceptul modelelor matematice și ideea că poți folosi date pentru a prezice evenimente viitoare, toate sunt fundamentale științei moderne”, a adăugat Selena Winson, membru al Departamentului de Istorie Antică și Arheologie al Universității din Leiceter.

Scrisori versus emailuri

Mesopotamienii preferau să scrie scrisori atât în privința unor situații personale, cât și în afacerile pe care le desfășurau. Experții care au putut traduce acele scrisori au realizat că nu foarte multe aspecte s-au schimbat în structura și conținutul lor. 

”Putem vedea că se foloseau formule specifice în corespondența lor. Așa cum începem noi astăzi un email cu ”sper că totul este bine”, așa și ei foloseau anumite formule. Dar în cazul în care erau nervoși, uitau despre aceste formulări și începeau scrisoarea direct”, a explicat doctor Christina Tsouparopoulou, membru al departamentului de Arheologie din cadrul Universității Cambridge. 

Pe scrisori mai erau notate prețurile unor mărfuri, chitanțe sau liste de activități, dar și bârfe, mai ales că mesopotamienii erau mari amatori de schimburi de informații interesante și chiar scandaloase. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel