Vikingii l-au devansat pe Columb. Dovezile unor tabere de vikingi în SUA

Pexels / Vikingii l-au devansat pe Columb. Dovezile unor tabere de vikingi în SUA
Pexels / Vikingii l-au devansat pe Columb. Dovezile unor tabere de vikingi în SUA

Vikingii au ajuns în America înaintea cuceririi lui Columb. 

Vikingii au avut o așezare în America de Nord cu exact o mie de ani în urmă, cu secole înainte ca Cristofor Columb să ajungă în America, spune un studiu citat de BBC. Oamenii de știință spun că o nouă tehnică de datare care analizează inelele copacilor a oferit dovezi clare conform cărora vikingii au ocupat un sit din Newfoundland, Canada, în 1021 d.Hr.

Se știe de mult că europenii au ajuns în America înainte de sosirea lui Columb în Lumea Nouă în 1492, dar aceasta este prima dată când cercetătorii sugerează o dată exactă.

Așezarea a fost ridicată în 1021

În studiul publicat în revista Nature, oamenii de știință au spus că au analizat inelele copacilor a trei bucăți de lemn tăiate pentru așezarea nordică de la L'Anse aux Meadows. Ei au spus că folosind un semnal radiocarbonat atmosferic produs de o furtună solară datată ca referință, au reușit să fixeze „anul exact de tăiere a copacului” la 1021.

O astfel de furtună solară - o explozie uriașă de radiații de la Soare care lovește Pământul - se știe că a avut loc în anul 992 d.Hr., au spus oamenii de știință. Acest lucru le-a permis să determine o dată mai precisă decât estimările anterioare pentru tabăra veche  de aproximativ 1000 d.Hr.

Viking de meserie. Noua teorie a arheologilor și istoricilor

În 2008, un șantier de construcții de pe o plajă izolată din Estonia, în apropierea orașului Salme, a scos la lumină scheletele a mai mult de 40 de bărbați, care de la prima vedere, aveau o constituție fizică solidă. Aceștia au fost înmormântați în jurul anului 750 d.Hr. în două nave cu arme și artefacte specifice mormintelor de vikingi. 

În urma analizelor ADN s-a descoperit faptul că patru dintre cei înmormântați în cele două nave erau frați. Noile date vin în ajutorul unei baze de informații, înființată de oamenii de știință care adună date ADN de la vikingii găsiți în toată Europa. Rezultatele studiilor arată că vikingii găsiți pe bătrânul continent, începând din țările scandinave și până în Peninsula Iberică avea rădăcini genetice diferite. Au existat cazuri când oameni ai altor culturi au adoptat modul de viață al vikingilor, chiar dacă nu erau de origine scandinavă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel