Monede de aur din secolul șapte au fost găsite într-un zid. Locația datează din vremea lui Iisus și a apostolilor săi

Sursă foto: Pexels (RODNAE Productions)
Sursă foto: Pexels (RODNAE Productions)

Câteva zeci de monede din aur au fost găsite într-un perete dintr-o rezervație naturală. 

Patruzeci și patru de monede de aur pur datând din secolul al VII-lea au fost găsite ascunse într-un zid dintr-o rezervație naturală din nordul Israelului, spun arheologii. Cântărind aproximativ 170 de grame, tezaurul găsit la situl pârâului Hermon (Banias) a fost ascuns în timpul cuceririi musulmane a zonei în anul 635, au estimat experții.

Ei au spus că monedele oferă o lumină asupra sfârșitului stăpânirii bizantine în zonă. Imperiul Bizantin a datat în jumătatea de est a Imperiului Roman, care a supraviețuit mai mult de 1.000 de ani.

„Ne putem imagina că proprietarul își ascundea averea în fața amenințării războiului, sperând să se întoarcă într-o zi pentru a-și recupera proprietatea. În retrospectivă, știm că a fost mai puțin norocos”, a declarat Yoav Lerer, directorul săpăturii.

Un adevărat cartier rezidențial antic

Lerer a adăugat că descoperirea „ar putea face lumină asupra economiei orașului Banias în ultimii 40 de ani de dominație bizantină”. În afară de monedele de aur, săpătura, care a avut loc într-un cartier rezidențial al orașului antic, a scos la iveală și rămășițe de clădiri, canale și conducte de apă, monede de bronz și multe altele, au spus autoritățile israeliene.

Dr. Gabriela Bijovsky, expert în numismatică (monede) la Autoritatea pentru Antichități din Israel, a spus că unele dintre monede erau ale împăratului Phocas (602-610), dar majoritatea erau ale succesorului său Heraclius.

Banias ocupă un loc deosebit în tradiția creștină, fiind locul unde se spune că Iisus i-a spus apostolului Petru, „pe această stâncă îmi voi zidi biserica”.

Ruinele unei structuri antice misterioase, recent descoperită lângă Praga, se dovedesc a fi chiar mai vechi decât piramidele

Cu aproape 7.000 de ani în urmă, în timpul neoliticului târziu, sau a Noii Epoci de Piatră, o comunitate agricolă locală s-ar fi adunat în această clădire circulară, deși adevăratul ei scop este necunoscut.

Structura excavată este mare – aproximativ 55 de metri în diametru, sau aproximativ atât de lungă cât este înalt Turnul Înclinat din Pisa, a raportat Radio Prague International.

Și, deși „este prea devreme să spunem ceva despre oamenii care au construit această structură”, este clar că aceștia făceau parte din cultura ceramicii mângâiate, care a înflorit între anii 4900 î.Hr. și 4400 î.Hr., a precizat Jaroslav Řídký, purtător de cuvânt al Institutului de Arheologie din Academia Cehă de Științe (IAP).

Miroslav Kraus, directorul săpăturii arheologice a spus că dezvăluirea structurii le-ar putea oferi un indiciu despre utilizarea clădirii.

Cercetătorii au aflat pentru prima dată despre existența structurii Vinoř în anii 1980, când muncitorii din construcții instalau conducte de gaz și apă, potrivit Radio Prague International, dar săpătura actuală a dezvăluit pentru prima dată întreaga structură.

Până acum, echipa a recuperat fragmente de ceramică, oase de animale și unelte de piatră, potrivit Řídký.

Rămășițele organice datate cu carbon din această excavare ar putea ajuta echipa să identifice data construcției structurii și, eventual, să o lege cu o așezare neolitică descoperită în apropiere. Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel