Misterele deșertului arab. Arheologii au descoperit morminte vechi de 5.000 de ani și oaze despre care se credea că sunt simple miraje

Sursă foto: Instagram (isefrellesen) / Oaza Al Ain
Sursă foto: Instagram (isefrellesen) / Oaza Al Ain

Deșertul ascunde multe mistere, printre acestea numărându-se oaze cu apă și morminte care aparțin strămoșilor din urmă cu 5.000 de ani. 

Emiratele Arabe Unite tocmai și-au sărbătorit cea de-a 50-a aniversare de la momentul independenței, însă Abu Dhabi are un trecut care se întinde pe secole de-a rândul. Cel mai mare emirat se mândrește cu o serie de situri incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO, precum și cu unele dintre cele mai bine conservate forturi, spunând povestea legăturii poporului emiratelor atât cu pământul cât și cu marea.

Morminte ce datează din urmă cu 5.000 de ani

Pe lângă faptul că este cel mai înalt vârf din Abu Dhabi, Jebel Hafit (muntele Hafit) găzduiește aproximativ 500 de morminte vechi de 5.000 de ani, care marchează începutul epocii bronzului în Emiratele Arabe Unite. Descoperite pentru prima dată prin intermediul unor săpături realizate în 1959, arheologii au găsit vase ceramice și artefacte de cupru în mormintele asemănătoare igluurilor, care au arătat importanța comerțului maritim în Golful Arabic.

Mormintele cu o singură cameră sunt un loc dramatic care oferă o fereastră către vremuri trecute. Ghidul turistic Leslie numește acest loc drept unul dintre ”bijuteriile ascunse” ale Abu Dhabi.

”Majoritatea oamenilor nu știu despre toate aceste descoperiri arheologice. Chiar dacă Emiratele Arabe Unite sunt o țară relativ tânără, au descoperiri străvechi care dovedesc că această zonă a fost cândva un loc aglomerat unde s-a făcut istorie”, a spus Leslie. 

Oaza Al Ain

Multe dintre oazele deșertului erau pentru călătorii osteniți simple miraje. Nu este și cazul oazei Al Ain, primul dintre siturile UNESCO din Emiratele Arabe Unite. Amplasată în inima locului cunoscut sub numele de Orașul Grădinii, situl datează de mai bine de 4.000 de ani și este dovada unuia dintre primele sisteme de irigare din timpurile moderne.

Sistemul, cunoscut sub numele de ”falaj”, a preluat apă din Munții Hajar din apropiere printr-o serie de căi navigabile înguste vizibile și astăzi.

Vizitatorii pot parcurge trasee de plimbare amenajate prin situl care se întinde pe peste 1.200 de hectare și conține peste 147.000 de palmieri de curmale și 100 de soiuri de curmale, scrie CNN Travel.  Sistemul de falaj vechi de secole a fost restaurat abia în secolul al XX-lea odată cu introducerea pompelor. Un eco-centru este, de asemenea, disponibil pentru vizitatori pentru a obține o înțelegere mai profundă a vechilor sisteme de irigare beduine.

Bidaa Bint Saud

O comoară pentru pasionații de arheologie, Bidaa Bint Saud, un vechi refugiu pentru caravane, este situat la 25 de kilometri nord de Al Ain.

Zona fascinantă a avut cândva o comunitate uriașă de fermieri care se extinde până în Emiratele de Nord, toți utilizând rețeaua zonei de irigare falaj. Bidaa Bint Saud are o clădire rară din epoca fierului și morminte din epoca bronzului vechi de 5.000 de ani, precum și falnicele Gharn Bint Saud.

Această stâncă de 40 de metri înălțime se ridică deasupra peisajului cu mai multe morminte antice de piatră. Câteva dintre descoperirile din zonă, cum ar fi ceramica, lamele de pumnal, bijuteriile și vârfurile de săgeți din bronz, sunt acum expuse la Muzeul Național Al Ain.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel