Statui romane din bronz, vechi de 2300 de ani, i-au uimit pe istorici cu starea lor de conservare

Mai multe statui din bronz au fost descoperite în Toscana de experți, aceștia fiind de părere că noile vestigii ar putea rescrie o parte din istorie. 

Ținutul Toscanei ascundea până de curând vestigii arheologice, care în prezent îi uimesc pe experți cu starea lor de conservare. Cele 24 de statui au fost descoperite sub ruinele pline de nămol ale unei băi comune, San Casciano dei Bagni, din provincia Siena, transmite BBC

Printre figurile greco-romane recunoscute în rândul longevivelor statui se numără zei și zeițe precum Higeia sau Apolo. Vechimea estimată a artefactelor este de 2300 de ani. Un expert a spus că descoperirea ar putea „rescrie istoria”.

Majoritatea statuilor - care au fost găsite scufundate sub băi alături de aproximativ 6.000 de monede de bronz, argint și aur - datează între secolul al II-lea î.Hr. și secolul I d.Hr. Epoca a marcat o perioadă de „mare transformare în Toscana antică”, deoarece zona a trecut de la dominația etruscă la cea romană, a spus ministerul culturii italian.

Statuile vor face parte din colecția unui nou muzeu

Jacopo Tabolli, profesor asistent de la Universitatea din Siena, instituție care conduce săpaturile, a sugerat că statuile au fost scufundate în ape termale într-un fel de ritual. „Dăruiești apei pentru că speri că apa îți dă ceva înapoi”, a observat el.

Statuile, care au fost conservate de apă, vor fi duse la un laborator de restaurare din Grosseto, în apropiere, înainte de a fi expuse într-un nou muzeu din San Casciano.

Massimo Osanna, directorul general al muzeelor ​​de stat din Italia, a declarat că descoperirea a fost cea mai importantă de la Bronzurile Riace și „cu siguranță una dintre cele mai semnificative descoperiri de bronz făcute vreodată în istoria Mediteranei antice”. Bronzurile Riace - descoperite în 1972 - înfățișează o pereche de războinici antici. Se crede că datează din jurul anilor 460-450 î.Hr.

Oasele incinerate ale unui copil au fost descoperite în tumulii Neamțului

Zona Neamțului dispune de un patrimoniu istoric fabulos, care, nu doar că atrage interesul celor pasionați de trecut, dar a stat și la baza unor legende binecunoscute, care s-au țesut în jurul unor monumente reprezentative. Din categoria locurilor cu o anumită încărcătură misterioasă pot fi amintite și movilele de mari dimensiuni, răspândite în diverse zone, dar mai ales pe culmile dealurilor, astfel încât ele pot fi văzute de la distanțe mari. Consemnate pe hărțile vechi, dar și în unele documente medievale, aceste movile sunt cunoscute în mentalul colectiv ca fiind locuri unde au fost înmormântați oameni în perioada evului mediu. Legendele pun aceste formațiuni în legătură cu oștenii în timpul luptelor diferiților domnitori ai Moldovei, însă oamenii de știință au infirmat aceste date.

Spre deosebire de alte zone ale țării, unde numărul acestor movile este mare, Neamțul nu dispune de foarte multe astfel de formațiuni, însă arheologii sunt de părere că ele pot adăposti vestigii importante. În fond, aceste movile, numite în limbaj științific tumuli, sunt monumente funerare, cu o importantă valoare socială. 

Relativ recent, specialiștii de la Complexul Muzeal Național Neamț au făcut săpături arheologice în câteva astfel de movile, în apropierea orașului Piatra Neamț, iar rezultatele sunt foarte interesante. Dacă în anumite zone, în interiorul unor astfel de tumului au fost găsite morminte de înhumație, în movilele de lângă Piatra Neamț s-au descoperit resturi umane incinerate, depuse în gropi sau în vase de lut. Citește continuarea AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel