Un bust roman a fost cumpărat de la un magazin de vechituri. Cât valorează de fapt

Sursă foto: Facebook (Now This)
Sursă foto: Facebook (Now This)

O tânără a achiziționat un bust roman dintr-un magazin de vechituri. S-a dovedit că artefactul este mult mai prețios decât părea la prima vedere. 

În 2018, Laura Young a cumpărat un bust de la Goodwill, un magazin de ocazii din orașul texan Austin, pentru doar 35 de dolari. Tânăra, dealer independent de antichități și epocă, a spus pentru BBC că a intrat în magazinul de vechituri ”în speranța că va găsi ceva cool”.

La o examinare mai atentă în lumina soarelui, bustul părea că ar putea fi ”foarte, foarte vechi”, a spus ea. După o căutare rapidă pe Google pentru busturi din marmură romană a crezut că cel achiziționat arată similar.

Bustul roman avea o vechime de 2000 de ani

Young a făcut apoi cercetări, iar statuia s-a dovedit a fi un bust roman vechi de 2.000 de ani din secolul I î.Hr. sau secolul I d.Hr. - un articol de o valoare incalculabilă.

”Nici nu sunt sigură cum este posibil să pun o valoare monetară semnificativă pe ceva care are o istorie atât de importantă, dar pe de altă parte nu ar putea fi vândut niciodată”, a spus Lynley McAlpine de la Muzeul de Artă din San Antonio.

McAlpine a spus că bustul l-ar putea reprezenta pe Sextus Pompei, un lider militar roman care a luptat împotriva lui Iulius Caesar. Cercetările ulterioare au dezvăluit că proprietatea bustului ar putea fi urmărită până la o replică a vilei romane din Germania, care a expus artefacte originale alături de replici.

Pompejanum din orașul bavarez Aschaffenburg a fost construit în anii 1840 și a fost grav avariat de bombardamentele aliaților în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Bustul a fost împreumutat unui muzeu din San Antonio

Cum a ajuns bustul de la Aschaffenburg la Austin nu este clar, dar este probabil ca un soldat american să fi dus statuia în SUA. Trupele americane au fost staționate la Aschaffenburg până la sfârșitul Războiului Rece. Pentru că probabil a fost un articol furat în timpul războiului, Young nu s-a putut gândi să-l vândă ca artefact antic. În schimb, a negociat un împrumut al bustului la Muzeul de Artă din San Antonio înainte de eventuala întoarcere în Bavaria.

Bustul a rămas în casa cumpărătoarei

Dar negocierile au durat câțiva ani, iar în acel timp Young a păstrat bustul în camera sa de zi.

"Arăta foarte drăguț. Și a stat acolo, uitându-se la noi, timp de trei ani ", a spus aceasta.

Predarea bustului Muzeului de Artă din San Antonio a fost un moment cu sentimente contradictorii, a spus Young, pentru că știa că probabil nu va mai găsi nimic asemănător.

”Chiar dacă aș găsi ceva mai valoros și aș putea să-l vând și să obțin acel profit, tot bustul ar fi probabil cel mai bun lucru”, a spus ea.

Weekendul trecut, Young a vizitat bustul din muzeu.

”A fost atât de plăcut să-l văd acolo, în elementul lui, unde ar trebui să fie”, a afirmat aceasta.

Bustul este expus în prezent în San Antonio și va fi returnat la Pompejanum în mai 2023.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel