Tabloul lui Andy Warhol cu Marilyn Monroe, vândut pentru o sumă record la licitaţie

Fotografie creată de Ruslan Khmelevsky, de la Pexels
Fotografie creată de Ruslan Khmelevsky, de la Pexels

"Shot Sage Blue Marilyn", tabloul realizat de Andy Warhol în 1964, la doi ani după moartea lui Marilyn Monroe, a fost vândut cu o sumă record. 

Portretul lui Marilyn Monroe, realizat în 1964 de Andy Warhol, a fost vândut cu 195 de milioane de dolari, devenind cea mai scumpă operă de artă americană vândută vreodată, scrie CNBS.

Prețul sugerează că piața de artă, cel puțin în ceea ce privește segmentul de vârf, rezistă în mare măsură presiunii exercitate de scăderea acțiunilor și de creșterea ratelor dobânzilor.

Christie`s and Sotheby`s plănuiesc să vândă opere de artă în valoare de peste 2 miliarde de dolari în următoarele două săptămâni, iar prețul istoric pentru „Marylin” ar putea distruge încrederea cumpărătorilor bogați pentru alte opere.

Deși este ușor sub estimarea de 200 de milioane de dolari și mult sub prețurile de 250 de milioane până la 300 de milioane de euro la care sperau mulți dealeri, vânzarea este considerată în continuare un vot de încredere pentru artă ca rezervă de valoare pe termen lung, în contextul unor cicluri de piață volatile, scrie Mediafax.

Cumpărătorul nu a fost identificat.

Nu e primul tablou al lui Warhol vândut

Marilyn, cunoscută sub numele de „Shot Sage Blue Marilyn”, a fost una dintre cele cinci versiuni în diferite combinații de culori pe care Warhol le-a pictat în 1964, la doi ani după moartea lui Marilyn Monroe. Cu culorile sale strălucitoare și expresia sa captivantă, portretele au devenit unele dintre cele mai iconice și faimoase imagini ale lui Warhol. O versiune de culoare portocalie a fost vândută recent miliardarului Ken Griffin, care deține un fond de investiții, pentru peste 200 de milioane de dolari.

Portretele au fost realizate pe baza unei fotografii promoționale a lui Monroe din filmul „Niagara”. Portretele au devenit și mai faimoase atunci când, la scurt timp după ce au fost finalizate, o femeie a intrat în studioul lui Warhol din Factory cu un pistol și a tras asupra unui teanc de patru dintre ele. Tabloul „Sage blue” a fost avariat, iar celelalte au fost reparate. Dar împușcăturile le-au sporit farmecul și au devenit parte din titlurile lor.

CITEŞTE ŞI Marilyn Monroe și-a bântuit casa? Fantoma ei a fost surprinsă într-un filmuleț pe TikTok

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel