Legea Anastasia merge la promulgare, anunţă Robert Cazanciuc. Criminalii la volan vor face închisoare

Foto: ISU Giurgiu
Foto: ISU Giurgiu

Şoferii care provoacă accidente mortale în timp ce sunt băuţi, drogaţi sau se urcă la volan fără a avea permis de conducere vor face închisoare. Legea Anastasia, iniţiată de senatorul PSD Robert Cazanciuc, a fost votată de Camera Deputaţilor şi merge la promulgare. 

"Legea Anastasia – criminalii la volan fac închisoare

Anastasia are grijă de viețile noastre dincolo de moarte. Criminalii șoselelor merg la închisoare. Fără excepție. Nicio instanță din România nu îi va mai putea condamna cu suspendare pe cei care ucid oameni pe drumurile țării urcați băuți, drogați sau fără permis la volan. Legea Anastasia (denumită astfel în memoria fetiței de 4 ani ucisă la 1 iunie 2022 în fața casei) pe care am inițiat-o, a fost votată, astăzi, de Camera Deputaților și va merge spre promulgare la președintele României.

Teribiliștii care folosesc mașinile ca pe niște arme vor primi pedepse cu executare. Cei care se urcă la volan conștienți că nu au dreptul de a conduce sau că starea în care se află poate să le afecteze capacitatea de a controla un autovehicul sunt adevărați criminali. Comparația nu este hazardată, pentru că atunci când pui mâna pe o armă, la propriu, știi foarte bine ce poate face, chiar dacă nu ai intenția directă de a omorî pe cineva. Dar știi clar că, dacă nu o poți controla, poate ucide. Și atunci de ce o iei în mână? 

Au murit prea mulți oameni nevinovați, prea multe familii au trecut prin drame, în ultimii ani. A venit vremea să punem capăt tragediilor. Până la această oră, statisticile existente, oficiale, arată că suntem pe primul loc în Europa la numărul de accidente mortale. Al șaselea an consecutiv. Nu ar trebui să ne dea de gândit? O bună parte din numărul de morți este provocată de persoane băute sau drogate ori fără permis, care nu ajung să plătească teribilismul cu închisoarea, pentru că niciun vinovat nu a fost condamnat vreodată cu executare. Nu ar trebui să ne dea de gândit? Până la urmă, asprimea legii îi dă caracterul preventiv, nu neapărat punitiv. Pentru că nu asta ne dorim, nu acesta este scopul, să prevenim mai degrabă decât să combatem sau să corectăm prin coerciție?

Nu mi-am propus prin această inițiativă înăsprirea pedepselor prin limitarea soluțiilor judecătorești la pedepse cu executare, ci să atrag atenția care sunt consecințele unor acțiuni iraționale, astfel încât, în final, să ajungem la reducerea numărului de morți pe șosele. Și nu pentru a mai scădea în statistici, ci pentru a nu mai permite producerea de drame în familiile românilor.

Viața cetățenilor, a oamenilor, este o valoare în sine, iar noi, cei aleși, suntem datori să o apărăm, să o protejăm prin legile pe care le adoptăm. Constituția garantează dreptul la viață și la integritatea fizică, iar noi trebuie să ne asigurăm de respectarea acestui drept. Legea Anastasia este concepută să prevină, să limiteze dramele rutiere și să conștientizeze asupra consecințelor punitive ale teribilismului la volan", a transmis Robert Cazanciuc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel