Lansare „Codex Aureus – Ultimul pion” – la Brăila

Lansare „Codex Aureus – Ultimul pion” – la Brăila
Lansare „Codex Aureus – Ultimul pion” – la Brăila

Al treilea volum al trilogiei Codex Aureus, „Ultimul pion", sub semnătura lui Silviu Radu, va fi lansat la Brăila vineri, 17 mai 2019, ora 17.30, în Sala de Lectură a Bibliotecii Județene Panait Istrati, Piața Poligon nr. 4.

Subiectul trilogiei lui Silviu Radu este celebrul manuscris Codex Aureus. Atât cel real, cât și cel imaginat de Silviu Radu, parcurge parcă același destin, transcende moartea și viața, distanțe și epoci, într-un pelerinaj prin lume și timp. Invitați pentru a vorbi despre volum sunt scriitorul și criticul literar Viorel Coman și Loreta Popa, PR Muzeul Național al Literaturii Române.

Codex Aureus este un fragment dintr-un tetraevangheliar latin pe pergament realizat la comanda lui Carol cel Mare (742-814), în anul 810. În anul 806 împăratul, încheind expedițiile militare de cucerire, s-a dedicat proiectelor culturale, asistat de mari intelectuali ai epocii. La curtea imperială din Aachen a întemeiat Schola Palatina, unde se studia gramatica, retorica, greaca, muzica și scrierea caligrafică. La îndemnul savantului Alcuin a reformat lectura textelor bisericești și a impus transcrierea în formă artistică a cărților religioase și juridice. Manuscrisul este o adevărată perlă, de valoare inestimabilă, exemplar unic și rarisim, atât prin calitatea excepţională a ilustraţiei, cât şi prin faptul că a fost scris integral cu cerneală de aur.

Deși se află la început de drum în literatură, cărțile lui Silviu Radu ating, tulbură, întristează, pe alocuri te fac să zâmbești, dar mai ales te aduc la realitate prin pragmatismul de care nu se desparte, așa cum îi stă bine unui scriitor care are cunoștințe despre lume. „Romanul lui Silviu Radu surprinde nu atât prin construcția sa narativă precisă, capitolele îmbinându-se eficient și exact ca piesele unui ceas elvețian, cât mai ales prin forța personajelor sale și realismul scenelor care se succed dinamic ca într-un film de acțiune hollywoodian", scrie Aura Costea.

Trilogia Codex Aureus lasă loc imaginației cititorului să se manifeste. Autorul și-a perfecționat tehnica de țesere a poveștilor din cuvinte, însă acestea înfățișează chipul realității chiar dacă, din când în când, sunt redate prin simboluri care par a fi rodul instalarii fantasticului în narație. „M-am gândit că eu, ca cititor, n-aș vrea să las cartea din mână până nu ajung la ultima filă. Aș citi pe nerăsuflate doar o poveste în care suspansul, istoria și acțiunea se îmbină deplin, fără să le pot vedea separat. Cred că scrisul nu este o profesie, ci o pasiune care te consumă fără oprire, la fel de tare cum cred că doar un spirit liber poate învinge timpul. Prima parte a trilogiei nu doar învinge timpul, dar îl face să devină mic în fața unor mize uriașe", afirmă Silviu Radu.

Romanele lui te transpun într-o altă lume. Te fac să te scuturi, preț de câteva ore, de prăfuiala și monotonia vieții cotidiene. Personajele au destinul lor, au viața lor, iar autorul nu poate interveni, după bunul lui plac, în modul în care trăiesc sau sfârșesc. Ar deveni alți eroi, ar cunoaște alte întâmplări și alte frământări sufletești și ar avea alte relații între ei. Silviu Radu nici nu-și urăște, nici nu-și iubește personajele. Uneori nu-i vine să creadă că sunt rodul imaginației lui. Creația este o formă de eliberare de neliniștile, obsesiile, suferințele pe care le ai la un moment dat. Îți trebuie mult curaj ca să le mai trăiești încă o dată.

Trilogia a devenit scenariu de film și Igor Cobileanski a acceptat să semneze regia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel