JO 2020 - CIO doreşte un consens în privinţa mutării maratonului la Sapporo

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a precizat, miercuri, că îşi doreşte ca autorităţile din Tokyo să înţeleagă motivele care fac necesară mutarea probelor de maraton şi marş din cadrul JO 2020 la Sapporo, în nordul arhipelagului, o decizie care a înfuriat-o pe guvernatoarea capitalei nipone, Yuriko Koike, informează Reuters.

Preşedintele Comisiei de coordonare a Jocurilor de la Tokyo, John Coates, aflat într-o vizită în capitala Japoniei, speră să se ajungă la un consens, continuându-şi demersurile în acest sens.

"Trebuie să ne asigurăm că locuitorii din Tokyo sunt pe deplin informaţi", a spus oficialul australian, care a dat drept exemplu Campionatele Mondiale de atletism de la Doha, unde căldura şi umiditatea i-au forţat pe mulţi sportivi să abandoneze, în ciuda faptului că maratonul a fost programat la miezul nopţii.

Coates a adăugat că i-a explicat aceste motive guvernatoarei Yuriko Koike, care insistă însă ca cele două probe să rămână la Tokyo.

Temperaturile din Tokyo în iulie şi august, perioadă în care oraşul va găzdui Jocurile Olimpice, depăşesc în mod regulat 30 de grade Celsius, cu o umiditate ridicată.

Oficialul CIO a mai spus că doreşte să formeze un grup compus din reprezentaţii CIO, cei ai guvernul din Tokyo şi ai executivul japonez, alături de responsabilii Comitetului de organizare, pentru a elabora detaliile acestei schimbări.

Yuriko Koike, care a luat cuvântul în cursul aceleiaşi reuniuni a comitetului de coordonare, a repetat poziţia sa, în favoarea menţinerii probelor la Tokyo.

"Considerăm că evenimentele au luat o turnură fără precedent, prin înaintea acestei propuneri abrupte, fără nicio consultare sau discuţie cu oraşul gazdă, Tokyo", a declarat Koike.

Capitala japoneză a investit mult timp şi bani în pregătirea măsurilor împotriva căldurii, primind chiar laude din partea preşedintelui CIO, Thomas Bach, a reamintit guvernatoarea.

"Jocurile nu vor avea succes fără să existe încredere reciprocă", a precizat Koike, adăugând că Tokyo este pregătit să facă viitoare ajustări, inclusiv modificarea traseului şi a orei de start a probelor.

CIO a indicat că temperaturile de la Sapporo, care va găzdui şi meciuri din cadrul turneului olimpic de fotbal, sunt cu cinci până la şase grade mai scăzute decât la Tokyo.

Organizatorii JO 2020 au anunţat, în prima parte a acestui an, că au decis să devanseze cu o jumătate de oră startul maratonului, de la 06:00 la 05:30 (ora locală), pentru a evita căldura, însă presa japoneză precizează că se analizează acum posibilitatea ca proba să se dispute începând de la ora 03:00.

Tokyo a mai găzduit Jocurile Olimpice în 1964, însă competiţia a avut loc atunci în octombrie, o opţiune care astăzi nu mai este posibilă, din cauza calendarul sportiv internaţional.

JO 2020 vor avea loc în perioada 24 iulie - 9 august, maratonul urmând să se desfăşoare în ultima zi de întreceri.
AGERPRES

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel