Iohannis participă la reuniunea de la Paris, privind reafirmarea sprijinului pentru Ucraina

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Klaus Iohannis va participa la reuniunea de lucru de la Paris, o reuniune de reafirmare a sprijinului pentru Ucraina.

Klaus Iohannis, președintele României, va participa, luni, la Paris, la o reuniune de lucru privind războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și intensificarea eforturilor pentru continuarea sprijinului acordat Ucrainei, la peste doi ani de la începutul conflictului.

Potrivit Administrației Prezidențiale, reuniunea de la Paris este organizată de președintele Franței, Emanuel Macron și va începe de la 18.00 (ora României).

Reuniunea de la Palatul Elysée va fi deschisă printr-o intervenție prin videoconferință de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite AFP. Premierul Ungariei, Viktor Orban, nu va fi prezent, deoarece tot luni, la Budapesta, are loc votul pentru ratificarea aderării Suediei la NATO. În schimb, premierul slovac Robert Fico va fi la Paris. Cele două țări sunt cele mai reticente din UE față de Ucraina. Vor participa de asemenea reprezentanți din SUA și Canada, precum și șeful diplomației britanice, David Cameron. 

Scopul reuniunii de la Paris, de remobilizare și examinare a mijloacelor de susținere a Kievului

Scopul acestei reuniunii de înalti nivel este de a ”remobiliza și examina toate mijloacele de a susține eficace Ucraina”, indică Palatul Elysée.

”Este vorba despre a contrazice impresia că lucrurile sunt pe cale să se destrame, de a reafirma că nu suntem obosiți și că suntem determinați să oprim invazia rusă. Vrem să-i trimitem un mesaj foarte clar lui Putin că nu va învinge în Ucraina”, insistă președinția franceză.

Noi anunțuri privind ajutoare nu sunt prevăzute, dar participanții vor examina mijloace de ”a face mai bine și în mod mai decisiv”, în contextul în care, duminică, Kievul a afirmat că jumătate dintre armele occidentale promise sunt livrate cu întârziere.

”Fiecare face tot ce poate în materie de livrări de arme. Trebuie să putem toți împreună să facem mai bine, fiecare în funcție de capacitățile sale”, arată președinția franceză.

Câteva țări europene, printre care Germania, Franța și Italia, au semnat acorduri de securitate bilaterale cu Ucraina în ultimele săptămâni, însă UE are dificultăți serioase în a-și respecta angajamentele, mai ales în ce privește livrarea de obuze.

În același timp, ajutorul american, crucial pentru Kiev, este blocat de aleși republicani în Camera Reprezentanților. ”Nu suntem nici resemnați, nici defetiști”, insistă Palatul Elysée, potrivit căruia ”nu va exista o victorie a Rusiei în Ucraina”, scrie Agerpres.

Citește și: Ungaria, vot pentru ratificarea aderării Suediei la NATO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel