Ungaria, vot pentru ratificarea aderării Suediei la NATO

FOTO: Freepik @www.slon.pics
FOTO: Freepik @www.slon.pics

Parlamentul de la Budapesta se reunește, astăzi, pentru votul de ratificare a aderării Suediei la NATO.

Parlamentul Ungariei se pregătește să aprobe luni aderarea Suediei la NATO, pasul final pentru țara nordică dornică să adere la Alianța Nord-Atlantică după invadarea Ucrainei de către forțele ruse, transmite AFP.

Pentru Suedia a fost o perioadă de așteptare lungă, dar și plină de obstacole. La negocierile dificile cu Turcia, încheiate printr-un vot pozitiv în luna ianuarie, s-a adăugat tergiversarea din partea liderului naționalist ungar Viktor Orban, care și-a dat acordul de principiu cu mult timp în urmă, a cerut însă “respect” din partea autorităților de la Stockholm, considerate prea critice față de politica sa, înainte de a finaliza procesul.

Situația s-a deblocat, în cele din urmă, în ultimele săptămâni, vizita de vineri a premierului suedez Ulf Kristersson marcând epilogul unui “proces lung de reconstruire a încrederii”, conform declarațiilor premierului Orban.

Pentru a pecetlui această cooperare, cele două țări au anunțat achiziționarea de către Budapesta a patru avioane de luptă din Suedia, Ungaria întărindu-și flotă actuala de 14 avioane Gripen.

Votul din Parlamentul de la Budapesta, programat luni, în jurul orei 16:20 (15:20 GMT), promite să nu creeze surprize, având în vedere majoritatea de două treimi deținută de coaliția de guvernământ. Opoziția va vota și ea favorabil, cu excepția formațiunii de extremă dreapta Patria Noastră.

Protocol, suspendat din mai 2022

Protocolul de aderare al Suediei la NATO, care necesită unanimitatea celor 31 de membri ai Alianței Nord-Atlantice, este suspendat din mai 2022. Suedia și-a anunțat candidatura în urma ofensivei Kremlinului în Ucraina, în același timp cu Finlanda, care a intrat în NATO în aprilie 2023.

În toată această perioadă, Ungaria a invocat diferite pretexte. Unii experți au văzut în această abordare o strategie de șantaj a Budapestei pentru a obține concesii din partea UE, precum și deblocarea a miliarde de euro din fonduri înghețate în prezent, în timp ce alții au văzut în această atitudine un semn al apropierii premierului Viktor Orban de președintele rus Vladimir Putin și de liderul turc Recep Tayyip Erdogan.

Însă, în opinia analistului Mate Szalai, motivația este alta: premierul Orban prioritizează interesele naționale înainte de orice. ”A mers cât de departe a putut”, oprindu-se la timp “pentru a nu crea probleme serioase comunității transatlantice”, a declarat analistul ungar pentru AFP.

În același mod în care a blocat luni de zile ajutorul crucial pentru Ucraina, înainte de a ceda la începutul lunii februarie, sub presiunea partenerilor săi din UE. Adoptând o astfel de strategie, Viktor Orban vrea să demonstreze că țara sa, cu o populație ce nu depășește zece milioane de locuitori, contează și “nu trebuie subestimată”, crede cercetătorul de la Universitatea Ca' Foscari din Veneția.

El nu obține “un rezultat tangibil în materie de politică externă”, dar această atitudine de “confruntare” pe scena internațională îi servește “pentru a-și menține popularitatea acasă”, conform Agerpres.

Citește și: Edrogan a semnat aderarea Suediei la NATO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel