Ioan Marchiş, despre simbolurile din arta maramureșeană

Directorul direcţiei de cultură din Maramureş, Dr. Ioan Marchiş, vorbeşte despre ultimele cercetări asupra semnelor şi simbolurilor geometrice din arta maramureşeană. Acesta scoate în lumină faptul că România s-a născut peste un depozit foarte interesant de informaţie, punctând detalii semnificative asupra unor vase care îşi au rădăcinile arhitecturale în antichitate.

Recent, Muzeul Ţăranului Român l-a avut oaspete pe unul dintre cei mai mari cercetători români, dr. Ioan Marchiş. Acesta a susţinut o conferinţă de presă în care a prezentat câteva din secretele ascunse în simbolica arhaică pe care o regăsim în anumite vase ce provin din nordul Transilvaniei. Semnele şi-au găsit explicaţia abia în timp, răspunsul având să-şi afle originea în secolul 15 î.Hr.

Printre simbolurile aduse în discuţie amintim rombul, triunghiul, spirala, simbolul solar sau linia frântă. Domnul director a atras atenţia asupra faptului că nimic din inscripţiile de pe vasele prezentate nu este pus la întâmplare, toate formele şi imaginile având o insemnătate profundă care se leagă de natura vieţii, renaştere, cultul Soarelui şi cultul Marii Zeiţe Mame. Mesajul pe care Ioan Marchiş îl regăseşte la fiecare obiect pe care l-a prezentat este acela că "ai murit dar vei reînvia".

Asocierile pe care acesta le-a făcut au uimit publicul prezent, concluziile venind ca nişte răspunsuri la anumite întrebări pe care oricine şi le poate pune în viaţa de zi cu zi. După cum a ţinut să precizeze, doctorul a afirmat că " oralitatea ocupă întreaga istorie a omenirii, ea este a lui Dumnezeu" ca urmare a întrebărilor cu privire la sursa informaţiilor ce au dus la concluziile spuse.

Directorul fondator al Academiei Daco Romane, Geo Stroe, i-a înmânat lui Ioan Marchiş la finalul conferinţei o diplomă ca semn de omagiu şi respect pentru întreaga operă de creaţie realizată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel