Incredibil: ”Schindler” al Italiei ar fi fost de fapt colaborator al naziștilor

palatucci dece
palatucci dece

Giovanni Palatucci, crezut a fi unul dintre eroii celui de-al doilea război mondial, ar fi ajutat de fapt naziștii să omoare mii de evrei, arată o sumă de noi dovezi, citată de The Independent.

Vaticanul i-a atribuit statutul de martir și se gândește chiar o beatificare a celui ucis acum 45 de ani în lagărul de concentrare din Dachau. Ofițerul de poliție din timpul războiului a primit o distincție din partea Yad Vashem-ul Israelian pentru rolul său în salvarea a 1.000 de evrei aflați în Italia. Eroi de război precum omul de afaceri german Oscar Schindler sunt recunoscuți pentru dârjenia cu care au luptat pentru a împiedica Soluția Finală.

Cercetări ale istoricilor italieni și ale instituțiilor care studiază evreii din perioada WWII arată că ar exista de fapt o imensă fraudă, creată de familia celui supranumit ”Schindler al Italiei” și propagată de instituțiile statului.

Critici ai reputației sale se întreabă cum a putut Palatucci să salveze 5.000 de evrei dintr-o regiune în care numărul acestora era de două ori mai mic.

Biografi ai lui Palatucci povestesc că ofițerul de poliție din perioada 1940-1944 a scăpat mii de evrei de lagărele de concentrare, trimițându-i într-o tabără din sudul orașului Campagna, unde au fost protejați de unchiul salvatorului, arhiepiscopul Giuseppe Maria Palatucci.

Dar Anna Pizutti, care se ocupă de baza de date a evreilor din Italia, a declarat pentru Corrier Della Sera că aserțiunea este imposibilă, pentru că la Campagna au fost duși cel mult 40 de rezidenți ai orașului Fiume (unde activa ca ofițer Palatucci), iar o treime din aceștia au sfârșit la Auschwitz.

În cartea pe care a scris-o despre Palatucci, Marco Coslovich vorbește despre rolul adevărat al italianului. ”E clar - spune el, că Palatucci nu a lucrat niciodată pentru poliția din Fiume”, ci ”ca împuternicit al unor superiori profund anti-semiți”. Coslovich citează o documentare care punctează că Palatucci era fericit să asculte ordinele și era considerat de neînlocuit de către superiorii săi.

Istoricii din SUA care se ocupă cu studiul evreilor confirmă. Palatucci a fost un ”executant al ordinelor rasiste și a colaborat cu naziștii”, arată ei într-o scrisoare adresată Centrului de studiere a evreilor din New York.

Coslovich și alții pretind că tatăl și unchiul lui Palatucci au creat povestea ”eroismului” pentru a obține pensii de la stat, ca rude supraviețuitoare ale ”salvatorului” evreilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel