EXCLUSIV  Încercare de MANIPULARE? Modificarea Codului Penal, trecută tacit de Senat, ”bombă” cu efect întârziat


În 22 decembrie 2016, o inițiativă legislativă de modificare a legii numărul 286/2009 din Codul Penal a fost adoptată tacit de Senat, adică fără dezbatere și vot. În contextul actualelor proteste de stradă, generate de modificări ale Codului Penal, acest proiect a ajuns în atenția publică ca unul ”bombă”. Bombă cu întârziere! Acest fapt ar putea să lase, în spațiul public, impresia unei manipulări pentru a menține protestele ”calde” și a arăta că actuala putere nu renunță la modificările Codul Penal. 

Printre informațiile care au ajuns în spațiul public este că Guvernul Cioloș și CSM au dat aviz negativ și, cu toate aceste, Senatul a adoptat tacit proiectul de lege, prin care cei care nu denunță faptele penale ajung la închisoare. 

Informația a ajuns distorsionată în spațiul public. 

În primul rând, nu vorbim despre nicio bombă, ci de un proiect legislativ ce aparține fostului senator Ioan Ghișe, pentru modificarea Articolului 266 din Legea 286/2009. 

Ce prevede articolul în prezent:

Art. 266 Nedenuntarea

(1) Fapta persoanei care, luand cunostinta de comiterea unei fapte prevazute de legea penala contra vietii sau care a avut ca urmare moartea unei persoane, nu instiinteaza de indata autoritatile, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda.

(2) Nedenuntarea savarsita de un membru de familie nu se pedepseste.

(3) Nu se pedepseste persoana care, inainte de punerea in miscare a actiunii penale impotriva unei persoane pentru savarsirea faptei nedenuntate, incunostinteaza autoritatile competente despre aceasta sau care, chiar dupa punerea in miscare a actiunii penale, a inlesnit tragerea la raspundere penala a autorului sau a participantilor.

Ce prevede forma adoptată de Senat: 

(w670)

Alineatele 2 și 3 rămân în vigoare. Se modifică doar alineatul 1 prin stabilirea termenului de 30 de zile și creșterea pedepsei. 

În expunerea de motive, Ioan Ghișe precizează că a inițiat acest proiect pentru că sunt persoane care fac denunțuri după opt-zece ani de la data săvârșirii faptei. 

VEZI AICI EXPUNEREA DE MOTIVE

Ioan Ghișe, contactat de DCNews, a afirmat: ”Inițiativa mea propune că dacă ai cunoștințe despre o infracțiune anunți în 30 de zile, dacă nu anunți, atunci răspunzi tu. În felul acesta, devii complice”. El a precizat că cei de la CSM nu au de ce să dea avize la astfel de proiecte de lege. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel