Impozitul forfetar, explicat de Ministerul Economiei

impozit_forfetar
impozit_forfetar

Ministrul delegat al Turismului și IMM-urilor, Maria Grapini, a oferit, miercuri, prin intermediul unui comunicat publicat pe site-ul Ministerului Economiei, primele clarificări privind studiul legat de posibilitatea aplicării impozitului forfetar, precizând clar că acest impozit "nu este impozitul minim aplicat de Guvernul Boc".

Potrivit informării, în cazul în care impozitul forfetar se va introduce, el va fi aplicat doar unor categorii de servicii, precum pensiuni, hoteluri, baruri, restaurante, saloane de înfrumuseţare sau spălătorii auto, la care cheltuiala administrativă pentru plata impozitului pe profit este mare şi pentru întreprinzător şi pentru stat.

"Sumele de plată nu vor fi egale pentru toate serviciile şi se va ţine cont de indicatori relevanţi precum: capacitatea locaţiei, calitatea amplasamentului şi tarifele medii adecvate locaţiei", se mai precizează în comunicat, care explică și motivele pentru care se dorește introducerea măsurii respective.

Astfel, potrivit Ministerului Economiei beneficiile introducerii impozitului forfetar sunt: simplificarea administrativă la întreprinzător şi la instituțiile de control ale statului, posibilitatea evidenţierii veniturilor în mod corect şi realizarea de profit în vederea repartizării pentru dezvoltare sau dividende, de către întreprinzători, aceştia urmând să plătească suma fixată, indiferent de cât profit vor face. De asemenea, se are în vedere reducerea corupţiei la exercitarea controalelor la activităţile de servicii, precum şi etica şi echitatea pentru mediul de afaceri, în condiţiile în care "toţi cei care produc venituri trebuie să plăteasca un impozit".

În continuare, ministrul delegat Grapini informează că studiul de impact se va face după ce va avea loc discuţia cu toate asociaţiile profesionale şi patronale şi vor fi definitivate următoarele aspecte: la ce categorie de servicii se aplică, cuantumul, precum şi criteriile de stabilire ale cuantumului.

"Activitatea de control este simplificată deoarece există evidenţa societăţilor din fiecare categorie de servicii şi grila stabilită de plată a impozitului. Această măsură va creşte, de asemenea, conformarea voluntară, întreprinzătorul plătind cota stabilită, iar pentru cine nu plateşte, Fiscul poate stabili, fără control, penalităţi de întârziere, nefiind necesar un control contabil. Aplicarea posibilului impozit forfetar se va face cu respectarea prevederilor legale in vigoare", se mai arată în comunicatul Ministerului Economiei.

Referitor la introducerea unui astfel de impozit, Alexander Milcev, partener în cadrul Ernst&Young, declara în urmă cu două zile pentru Wall-Street.ro: "Este o măsură care poate fi benefică bugetului de stat, fără să sugreme inițiativa privată, doar dacă e gândită bine și implementată adecvat. Cu siguranță o să fie și comercianți dezavantajați de impozitul forfetar, mai ales cei care din motive obiective au înregistrat pierderi, și de aceea sistemul trebuie planificat atent ca să nu-i pună în imposibilitatea de a funcționa", a explicat Alexander Milcev.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel