Impactul economic al crizei din Ucraina. Bogdan Chirieac, despre legătura dintre țara noastră și Germania: Atunci va fi afectată și România

Impactul economic al crizei din Ucraina. Bogdan Chirieac, despre legătura dintre țara noastră și Germania: Va fi afectată și România / Foto: Pixabay, de Frantisek Krejci
Impactul economic al crizei din Ucraina. Bogdan Chirieac, despre legătura dintre țara noastră și Germania: Va fi afectată și România / Foto: Pixabay, de Frantisek Krejci

Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre impactul economic pe care l-ar putea avea criza din Ucraina pentru România.

Analistul politic Bogdan Chirieac a fost întrebat la Realitatea Plus despre impactul crizei din Ucraina asupra economiei din țara noastră.

"Dacă Germania va fi afectată, atunci va fi afectată și România. După cum stau lucrurile, Germania ar putea să fie afectată. Gazul rusesc în Germania nu e folosit doar pentru încălzire, e folosit în primul rând pentru industrie. Ori, dacă Germania intră în recesiune, atunci va intra și România, că țara noastră produce foarte mult pentru Germania. Altminteri, direct nu suntem afectați pentru că practic țara noastră nu are comerț cu Rusia. Comerțul e pe deficit în țara noastră, în sensul că ce importăm gaz, altminteri, schimburi de bunuri și servicii cu Federația Rusă nu există în România. Deci pentru noi embargoul și sancțiunile care se impun Rusiei, nu ne afectează direct, dar dacă, repet, Uniunea Europeană intră în recesiune, atunci intrăm și noi.", a explicat Bogdan Chirieac.

"Rușii vor să lase pe cât se poate Europa și România fără gaz"

"Pentru că noi devenim vecini cu Rusia, exact pe zăcămintele noastre strategice de gaz din zona Insulei Șerpilor, dacă s-ar merge pe acest scenariu, ieșirea prin Marea Neagră prin Odesa și accesul la gurile Dunării pentru că fiind riveran cu Dunărea, rușii au acces liber de comerț pe Dunăre.", a intervenit jurnalista Ana Maria Păcuraru.

"E adevărat. Și acum pot să treacă fără probleme, deci navele lor maritime pot trece pe fluviu să meargă unde au nevoie. Nu asta e problema. Dumneavoastră atingeți un element extrem de important: rezervele de gaz din Marea Neagră. Problema e cu administrația din România care după 10 ani de zile nu a reușit să le pună în exploatare. Ne făceau foarte bine acum dacă erau. Mai mult, dintr-o mie de motive a plecat Exxon-ul. Experții au explicat că sunt câteva companii în lume care pot exploata gaz din mare. Printre ele era Exxon-ul și mai sunt câteva mari.

OMV nu are experiență în așa ceva, nu știu să facă așa ceva. Mai știa odată România cu petrolul, cu platformele, dar nu mai e cazul și oricum e o altă tehnologie. Da, acum este o problemă mare fiindcă și Turcia vrea să bage conductă să își ia gaz de acolo, probabil că și rușii, nu că ar avea nevoie rușii, dar vor să lase pe cât se poate Europa și România fără gaz. Bine, Bucureștiul este inexistent în acestă chestiune și iată că vedem și consecințele cu care ne lovim acum. Eu sper din tot sufletul să vină înapoi americanii, să bage ei conducta și să scoată gazul.", a mai spus Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel